Van klus tot hobby

Gepubliceerd op 11 februari 2024 om 19:28

Prachtig weer in het begin van de week nodigt ons uit om de klussen binnenshuis maar even te laten voor wat ze zijn en de schoenen te verruilen voor laarzen of iets in dien aard wat tegen wat drekkige grond kan en dat vies mag worden!

Ondanks dat het lang niet geregend heeft, is de grond redelijk zacht en nu is het dan tijd om de tuinfrees tevoorschijn te halen en aan de slag te gaan. Jappie heeft er behoorlijk werk van, de frees moet afwisselend heen en weer door de grond geduwd of getrokken worden en als je weet dat de aarde hier vergeven is van stenen, die ondertussen geraapt moeten worden, dan snap je dat deze klus niet zomaar geklaard is. Het begin is echter gemaakt!

 

Dat het februari is, zou je zo niet zeggen; Jappie heeft nog net de korte broek niet uit de kast getrokken, maar werkt wél in T-shirt in het zonnetje! Toch vriest het 's nachts en dat zorgt voor berijpte weilanden, prachtige zonsopgangen en op de grond vind ik allemaal kleine bevroren bloempjes, die ik fotografeer voordat ze ontdooit zijn. Wat is de natuur toch mooi!

Zelf heb ik ook mijn vest uitgetrokken als ik met snoeimes en takkenschaar bezig ga om de gesnoeide takken van het vorige weekend klein te maken. Hiermee vlecht ik de lelijke muur weg die tussen ons en de buren staat. 

 

De douche in het tweede appartement wordt aangepakt! De firma B. komt langs om te zeggen dat er voor die middag en de dag erna iemand beschikbaar is! We zijn er blij mee, want als dát klaar is, kunnen we de badkamer verder afmaken. 

We hebben nog een discussie lopen over de kranen....chroom, zwart, goud, (nep dan, uiteraard) of mat.... We zijn er nog niet uit! De prijs zal de doorslag geven, denk ik!

 

Er komt een brief in de brievenbus... een boete voor het niet betalen van een rekening van het ziekenhuis... Hoe dan? Gelukkig is het een klein bedrag, maar denken dat hier alles automatisch afgerekend wordt is een utopie...!

Je hebt hier de CPAM, een soort van verplicht ziekenfonds, wat veel onkosten vergoedt, maar niet álles en wat wél en wat níet, daar zijn we nog steeds niet helemaal achter. 

Daarnaast hebben we een ziektekostenverzekering waar je extra voor betaalt, maar de bedragen zijn - vergeleken met Nederland - echt minimaal. 

Wat de CPAM niet vergoedt, wordt dan betaald door je verzekering, maar niet automatisch! Tenminste...nu wél, maar de eerste tijd niet, omdat er tussen beiden een koppeling moet worden gelegd en dat duurt! 

Verder zal ik je niet vermoeien met deze onnodige wetenschappen, maar ik verwacht - nee, ik hoop - dat we het nu eindelijk begrijpen, nadat er de afgelopen dagen een dertigtal mails heen en weer zijn gegaan en er zomaar iemand was die de tijd nam om alles eens te checken en ons uit te leggen wat er fout gegaan is, maanden geleden! 

C'est la France!!

 

Dat de afvoeren en leidingen voor de badkamers nu klaar zijn, betekent dat we ook kunnen beginnen in de gang! We gaan binnenkort kijken naar het plafond, wat verlaagd zal worden en wat we op de muren zullen doen. 

Ik ben in de verloren uurtjes - voor zover die voorkomen - bezig met het snijden van ruiten uit de restanten behang. Hiermee wil ik de langste wand in de gang behangen.... Eigenlijk ben ik zelf benieuwd hoe dat eruit zal gaan zien...  Ik hou je op de hoogte ;-)

 

Voorlopig zijn er nog legio klusjes die geen naam hebben en die de grens zijn tussen klus en hobby...  

Zo komt er deze week een stapel oude tegeltjes door onze handen. 

Op de vliering liggen onder een laag stof restanten kleine en grotere tegeltjes die de eerste bewoners van onze woning hebben gebruikt in de oude keukens, badkamers en vloeren. We halen een stapeltje van elke soort naar beneden en ik krijg zin om te mozaïeken... Ooit met mijn dochter hebben we deze activiteit geoefend en ik herinner me een bontgekleurd tuintafeltje en een soort van krukje waar we ons op hebben uitgeleefd. 

Ik ga het gewoon proberen; een vensterbank en een tinnen dienblad (uit de kringloop) zijn mijn doel. Eén geweldig fout tegeltje met palmbomen vind ik tussen de stapeltjes en hiermee begin ik met het dienblad. Supermooi wordt het niet, maar het is nu een item wat verder niemand heeft! ZO!

 

Zaterdag regent het bijna de héle dag! Dat kan hier óók! Vandaag is het wat wisselend, het miezert zo nu en dan, maar aan het eind van de middag komt de zon erdoor. Een prachtig contrast met de donkere lucht die we hebben gehad... 

 

Inmiddels is het donker en tijd voor het blog. Weer een paar foto's erbij en dan maar weer tot volgende week!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.