Onderweg naar en in Fryslân

Gepubliceerd op 11 december 2023 om 10:50
We vertrekken onder een stralend zonnige dag met helderblauwe luchten vanuit de Auvergne richting Fryslân om familie en vrienden te bezoeken. 
Naast het familiebezoek staan ook wat (nood)zakelijke afspraken voor controles in het ziekenhuis en de tandarts en opticien op de planning, maar ook voor onze camper hebben we afspraken staan voor een reparatie van de deur, een vochtmeting en de verlichting moeten we ook zo snel mogelijk iets aan doen, want niet alle lampjes branden meer, merken we onderweg.
Goede verlichting is een MUST, vooral in deze tijd. 
 
Een volle agenda dus, die we langzamerhand inplannen. Zeven kinderen met dertien kleinkinderen, vijf broers en zussen en wat vrienden hier en daar gaan we bezoeken en ik zal even zwaaien op mijn oude werkplek. 
De tijd zal vast voorbij vliegen!
 
We rijden rustig aan naar het noorden, via camperplaatsen in Pontigny, daarna Vireux-Molhain helemaal in het noordelijkste stuk van Frankrijk, vervolgens via een route die ons steeds de verkeerde kant opstuurt in een neerslachtig Luik, vanwege - volgens mij eeuwigdurende - wegwerkzaamheden. We rijden er langs de één na de andere verlaten fabriek, wel of niet halverwege afbraak, maar vrolijk word je niet van dit stuk van de route.
We staan een nachtje op de camping in Slenaken, waar we bijna altijd even één of meerdere nachtjes voor kiezen. Vaste gewoonte is inmiddels koffie met vlaai in Gulpen na het boodschappen doen en dineren in restaurant De la Frontière in Slenaken.
Helaas is ons lievelingsrestaurant tot 1 maart gesloten, maar ook de andere restaurants zijn dicht, want de Sint is jarig en dan wil er natuurlijk niemand uit eten, behalve wij!
Ik kook dan maar zelf een maaltijd die ik voor de zekerheid van tevoren al in de vriezer in de camper heb gestopt. 
Het laatste traject brengt ons naar de camperplaats op de Welle, de jachthaven in Heerenveen,  die eigenlijk is gesloten, maar waar we desondanks welkom zijn. Alleen..... het hek gaat dicht om zes uur en uit eten is dus weer geen mogelijkheid, aangezien we het terrein na zes uur niet weer op kunnen en dan is het wel een héél stuk lopen naar het centrum, vooral terug met volle maag in het donker!
Het wordt dus een snackfeest met patat, een berehap met pindasaus en frikandellen met mayo en pindasaus wat we bij een snackbar ophalen voordat de havenmeester de hekken sluit!
Zóó lekker trouwens, als je je realiseert dat we in Frankrijk helemaal géén pindasaus kunnen kopen, tenminste, ik heb het tot nu niet kunnen vinden!  Datzelfde geldt voor frikandellen, dus we genieten er best wel even van!
De volgende ochtend is het wat mistig en het heeft gevroren, waardoor het licht over de haven prachtig is en het eerste wat ik doe als ik in de kleren geschoten ben is naar buiten en foto's maken! Een mooie oranje zonsopkomst kan ik altijd erg van genieten! De haven is dichtgevroren, waardoor het zonlicht op het ijs weerspiegelt; een prachtig gezicht!
 
Bij een filiaal van een autoservicebedrijf worden de nodige lampjes vakkundig en snel vervangen, zodat we weer veilig de weg op kunnen, ook in het donker!
 
Bij broer Sytze wordt naar onze camperdeur gekeken, een nieuw motortje voor het portierraam wordt besteld en volgende week zal hij het in de deur zetten. Het probleem van het openen van het raam is dat het niet weer omhoog wil, met alle frisse - zo niet ijzigkoude - gevolgen van dien. 
En weet je hoe makkelijk je het raampje naar beneden drukt, zonder daarbij over na te denken?? 
En weet je hoe vaak je ergens bij een slagboom staat om een handeling uit te voeren door datzelfde raampje??  
Ennuh.... weet je hoe vaak ik wel niet ben uitgestapt om die benodigde handeling dan maar uit te voeren?? 
 
Een volgend nachtje op een camperplaats in Leeuwarden is prima te doen, maar met stroom erbij wel aan de dure kant. Stroom mag niet gebruikt worden voor een elektrisch kacheltje, dus zit je vast aan je gas. Want men komt controleren! Ook het water mag je niet uit het kraantje tappen. Doe je dat wél, dan drup je je gietertje irritant langzaam vol en geef je dat al gauw op! Nee, ik denk niet dat we hier vaak komen. 
In de zomer stonden we - enkele kilometers verder - voor hetzelfde geld op een camping, inclusief gebruik van sanitair en water. Helaas is die camping in de winter gesloten.
Ook voor ons warm eten maken we hier gebruik van de supermarkt en ik kook dus zelf!
Deze keer genieten we van een Chinees getinte maaltijd en alle pannen moeten worden gebruikt. Arme Jappie die van tevoren al aanbiedt om af te wassen.....
 
Een dagje Leeuwarden is overigens zo slecht nog niet! Na een genoeglijk bezoekje aan mijn "oude" kapper zetten we de camper vlakbij het centrum en dichtbij de plek waar ik jarenlang heb gewoond. 
Een heerlijke Italiaanse lunch, een strún over de vrijdagmarkt en de afspraak bij de opticien helpen ons de mistige koude dag door. 
 
Vanwege onze afspraken op zaterdag vertrekken we naar de camperplaats in Gorredijk. 
We staan aan de Turfroute, die momenteel niet zo aantrekkelijk oogt vanwege het herfstachtige weer. Harde wind en regen vallen ons ten deel, maar het sfeertje in de camper is met kacheltje en kaarsjes best aanvaardbaar!
Een eurootje voor een dag stroom en verder geen sprake van financieel gewin of gedoe! Omdat ook hier het sanitair-gebouwtje afgesloten is, kost het overnachten hier niets. Hier zullen we zéker vaker staan! Ook een mooi uitgangspunt voor bezoekjes aan een deel van onze familie!
 
De regen klettert op het camperdak, de camper staat zo nu en dan te schudden in de harde wind... De hele avond en nacht is het raak, wát een weer!!

We gaan op de koffie naar één van de kinderen met zijn gezin in Heerenveen en in de middag nemen we een heerlijke douche bij de dochter met haar gezin in Nieuwehorne, waar we ook blijven eten! Lekker een "bijkletsdagje"!!

Tussen beide bezoekjes door parkeren we de camper in het bos bij Oranjewoud, waar we in de camper lekker lunchen. 

Het is druk op de parkeerplaats en we volgen met aandacht een man met twee dochters die na een ritje met hun paard in het bos het paard in de paardentrailer proberen te leiden. Het dier heeft he-le-maal geen zin om de trailer in te stappen en het zet zich schrap. De man kan praten als brugman, trekt en duwt aan het dier, maar er komt alleen beweging in als de gang de andere kant  - weg van de trailer - op gaat. Uiteindelijk, na een kwartiertje schouwspel lukt het om het paard de trailer in te krijgen, nadat het voldoende is afgeleid... 

 

De top vierduizend op R10 begint te storen door het weer, dus de kerst van Skyradio galmt nu uit ons radiootje, de kaarsjes branden, het is lekker warm in ons campertje en we hebben een glaasje wijn ingeschonken! 

Buiten wordt het nu rustiger, het is droog geworden, het nieuws vertelt ons dat het morgen minimaal 10 graden wordt.... Ik hoop dat het klimaat er rekening mee houdt dat we geen korte broeken hebben meegenomen! 

 

 

 
 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb