De stand van zaken...

Gepubliceerd op 23 oktober 2023 om 19:20

Een jaar geleden zetten we onze handtekening onder het voorlopig koopcontract van de woning in Montel de Gelat in Frankrijk! Wat is zo´n moment gedenkwaardig! De besluiten en beslissingen die je neemt hebben nogal wat impact! 

Frankrijk, emigratie, besluiten te stoppen met werken (een zeer betrekkelijk begrip wat mij betreft want stoppen op kantoor en beginnen met huis en tuin renoveren is eigenlijk het uitbreiden van taken en alleen de inhoud ervan verandert...!), afscheid nemen van collega's en niet onbelangrijk.... afscheid nemen van je huis waar Jappie en ik vier jaar lang hebben gewoond en geklust en "dag zwaaien" naar familie en vrienden! 

Dat dat laatste maar tijdelijk is bewijst het afgelopen jaar zeker! We zijn een maand terug geweest naar Fryslân om iedereen weer te zien en familie en kennissen zijn bij ons langsgekomen, op vakantie of gewoon om een bak koffie of thee te drinken of even dag te zeggen! 

Inmiddels hebben we kennisgemaakt met onze nieuwe woonomgeving en hebben we nieuwe vrienden gemaakt. Verveeld hebben we ons geen moment! Er is altijd wel werk; we zijn nog niet klaar met de renovatie en in de tuin moeten we min of meer nog beginnen met inrichten. 

Deze maand zijn bijna alle kozijnen en ramen vervangen en de afgelopen week stond nogal in het teken van opruimen, maar voorál schoonmaken! 

Deadlines hebben we eigenlijk niet, maar als er gasten komen, dan vinden we wél dat het schoon moet zijn vóórdat ze er zijn. Deze week betekent dat, dat ik de energie krijg om alle rommelige en stoffige gevolgen van de recente verbouwings-activiteiten aan te pakken en schoon te maken. Voorlopig dan, want hier en daar moeten de oude ramen nog vervangen worden. In de keukens beslaat het oude raam wat uitnodigt om er in te schrijven of te tekenen....

 

Dan zit ik op zaterdagochtend te genieten van een bak koffie in onze schone kamer, waar het zonnetje vriendelijk naar binnen koekeloert en waar gewoonlijk stofjes door de zonnestralen dansen. Alles schoon, opgeruimd, meubels verplaatst, deuren op hun plaats gehangen, kacheltjes en koelkast aangezet in het gastenverblijf voor het gezinnetje wat straks komt voor de herfstvakantie. 

 

Ik doe een rondje "huis" en maak hier en daar wat sfeerfoto's van plekjes die we aangepakt hebben.

Voor de nieuwe ramen en op de nieuwe vensterbanken staan stekjes van de planten die best een soort van opdonder gekregen hebben van de reis, de verhuizing en het wennen aan de nieuwe omgeving. Ze hebben het stuk voor stuk overleefd en de stekjes doen hun best! 

De oude buffetkast heeft een kleurtje gekregen en we hebben er een rekje in gehangen met allerlei soorten en maten glazen, de toekomstige inhoud ervan staat erboven!

Een - door de oude eigenaren - achtergelaten dressoir heb ik opgeknapt en voorzien van kleurige laden en deurtjes. 

Het hout wat we bij de buren uit de schuur hebben mogen halen staat gezellig in een mand bij de houtkachel te wachten tot het onze kamer warm en gezellig maakt. 

Het huis wordt een thuis!

Jappie heeft deze week de vensterbanken voor de grotere ramen gezaagd, geverfd en geplaatst. De planten staan voor het raam en het ziet er best een beetje "Hollands" uit, want in Franse huizen zie je bijna geen planten voor de ramen, ook omdat vensterbanken hier geen standaard begrip zijn. Ik vind het echter best gezellig en de postbode wijst er naar en steekt haar duim op! 

Een paar herfstchrysanten buiten op de trap maken het sfeertje voorlopig even af. 

 

Dan komen onze gasten - Jappie's dochter Femke met man Wouter en kids Marrit en Thieme en pup Silke - aan. We vinden het altijd fijn dat er kinderen en kleinkinderen komen om vakantie te vieren. We zullen ervan genieten en hopelijk zij ook!

 

Met de kinderen toeren we door onze omgeving en hier en daar stappen we uit om te kijken naar prachtige vergezichten, struinen we rond een kasteel met een watermolen, wandelen we door de tuinen langs kleurige kunst bij een kloosterruïne, duizelen we op hoogten en kijken we omhoog naar het viaduct waar vroeger treinen overheen stoomden en nu vierwielige fietsen heen en weer ratelen. We kijken naar stroomversnellingen in de Sioule en kijken uit over het lac des Fades bovenop de stuwdam. 

Met elkaar genieten we van onze middag en het heerlijke herfstweer, een toegift van de zomerse tijd die lang duurt!

Maar nu komt de herfst er aan, het houtkacheltje knapt en de kaarsjes branden. We kunnen er tegenaan!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Trijnie Helfferich
9 maanden geleden

Oeral thús Jappie en Tilja.

Maak jouw eigen website met JouwWeb