Tsjoch!

Gepubliceerd op 29 oktober 2023 om 17:27

Tijdens het maandelijkse netwerketentje proosten we met 29 mede-eters bij een restaurant op het feit dat we vorige maand getrouwd zijn op een "slokje", een glaasje Beerenburg en dat in Frankrijk! Tsjoch, proost en santé door elkaar! 

Drie flessen van dit Fryske brouwsel heeft Jappie's dochter Femke in Fryslân gekocht en meegenomen naar Frankrijk; deze week verblijven Femke, Wouter met de kinderen en hond bij ons op vakantie!

 

Gezellig samen een dagje in onze omgeving rondtoeren, een dagje naar Clermont-Ferrand, boodschappen doen, even borrelen en daarna warm eten en wandelen dichtbij huis, waar ook genoeg te zien is! 

In een weiland waar koeien met hun jonge kalfjes rustig grazen zien we één van hen bijna bevallen, de pootjes zijn al zichtbaar en we wachten een tijdje af om te zien of er verder nog wat gebeurt maar als de boer langskomt, kijkt hoe het met zijn kalvende koe gaat en vervolgens weer doorrijdt, lopen wij ook maar door. Deze geboorte kan nog wel een tijdje duren!

 

We banjeren over zandpaden waar de regen van de afgelopen dagen en diepe modderige plassen in de trekkersporen onze schoenen van kleur en structuur doen veranderen.... Thuisgekomen hebben alle schoenen dezelfde grijze modderige kleur en we trekken ze dan ook maar bij de deur al uit!

Dat wordt poetsen!!

 

Het is herfst en dat betekent dat de kacheltjes aan kunnen en het donker nodigt Jappie uit om nu eerst maar eens wat lampen op te hangen omdat we toch graag zien wat er zoal in ons bord ligt te wachten om van te worden genoten!

Brandhout wordt in beide appartementen rond de houtkachels opgestapeld zodat er voor een paar dagen voorraad is om het vuur lekker op te laten laaien! Warmte en gezelligheid troef!

 

Donderdag zwaaien we Femke, Wouter, Marrit, Thieme en pup Silke weer uit, hun vakantie zit er op!

Het is weer stil in huis! Ik draai wat aan de volumeknop van de radio en schenk ons nog maar een bak koffie in! 

Als al het beddengoed lekker buiten hangt te wapperen ga ik verder met het opruimen en schoonmaken van mijn "womancave", één van de kelders waar wasmachine en droger een plekje hebben en waar nog steeds allerlei zaken liggen of staan die nog moeten worden uitgepakt na de verhuizing... 

Voorzichtig zet ik dozen en plasticzakken op een tafel en met handschoenen aan haal ik de dozen en zakken - vol met verrassingen, heul veel spinnen en ander ongedierte - leeg en maak ik na het verwijderen van het ergste stof en de engste beestjes nieuwe stapeltjes. 

Een stapeltje "wassen" gooi ik direct in de wasmachine waarna later knuffels en kussentjes en oude lakens van mijn ouders ook aan de droogmolen belanden. Het droogt nu nog heerlijk in de wind!

Een stapeltje speelgoed zet ik aan de kant om schoon te maken. 

Blikken verf komen overal en nergens vandaan en ik herken kleurtjes uit Leeuwarden, Tijnje en Nij Beets en wellicht van nóg eerder... We houden blijkbaar wel van grijs en blauw.... Een paar kleine blikjes wit en blanke lak completeren de bak waarin ik alles bij elkaar verzamel. 

De kwasten en verfrollers in vele maten liggen vanaf nu op één plek en ik verbaas mij erover dat ik deze zaken de afgelopen maanden meermaals heb lopen zoeken en nooit heb gevonden!

Een stapel schoonmaakmiddelen krijgt een doek over de dop en de bussen en potten  belanden in een bak die ik een verdieping hoger in de daarvoor bestemde kast zet.

Rollen en losse vuilniszakken die ik her en der vind, verzamel ik bij elkaar in een lade, op een paar na die ik per direct kan gebruiken!

Oud papier in de doos bij de deur, oude restanten gordijnen en wat resten skai waarmee ik de vintage-stoeltjes van mijn moeder heb bekleed in een vuilniszak voor de kledingbak en ik vind twee rollen lijndraad waar Jappie mee aan de slag gaat! De meters waslijn in mijn womancave bieden nu voldoende mogelijkheid voor als het weer het laat afweten!

 

Vanwege deze acties in de kelders is de vloer bezaaid met dode beestjes, snippers papier, plastic, stukjes ijzer, steentjes en stof! Jappie biedt aan om de vloer te stofzuigen, wat ik dankbaar accepteer!

Helaas, als ik terugkom in de kelder hangt er een vieze stoffige mist die uit de achterkant van de stofzuiger komt....!! Alles wat er vooraan ingezogen wordt, blaast er aan de achterkant net zo hard weer uit en Jappie staat er met de rug naartoe en heeft niks in de gaten!

Daar gáát mijn werk, alles is nét opgeruimd en afgesopt......  

 

Nu hangt de was op de nieuwe lijnen in mijn womancave; het regent zo nu en dan en tussen de buien door zet Jappie de pas geleverde boompjes in de tuin. 

De bollen die ik eerder deze maand plantte koekeloeren hier en daar al boven de grond uit. 

Maar afwachten wat er volgend jaar in onze tuin opkomt! Voorlopig bloeit het wilde bloemenmengsel, wat ik van de zomer strooide, nog steeds en ook het onkruid doet zijn best.

 

We maken plannen voor winterklussen, de kozijnen moeten worden afgewerkt aan de binnenkant, we hebben het over een WC boven en ook een schutting met wilde wingerd en passiebloem komt in onze plannetjes voor. 

De oude ramen willen we niet weggooien, maken we er een kas van of een serre achter het kippen/duivenhok? Of zullen we ze eenvoudigweg op Le bon coin - de Franse marktplaats - te koop zetten?

Volgende week gaan we eerst de oude gastenbadkamer aanpakken, Jappie gaat een muurtje slopen, waarna de installateur zal komen om de leidingen aan te passen en de nieuwe douchebak te plaatsen. Zodra hij klaar is, worden in de gang alle buizen en afvoeren achter een verlaagd plafond verstopt en kan ik de gang verven en behangen. 

Een nieuw vloertje in de badkamer en hier en daar zal er een tegeltje moeten worden vervangen, maar het 65 jaar oude blauwe druppeltegeltje blijft! Nadat onze kinderen stuk voor stuk vonden dat er met die tegeltjes niks mis is, hebben we besloten dat ze blijven! Op de zolder vinden we onder een laag stof nog een voorraadje van deze tegeltjes en er is dus wat te vervangen, zo nodig!

De voordeur is door Wouter gladgeschuurd en we willen de deur helemaal opknappen. 

Dubbel glas is besteld en om onszelf honderd euro afleveringskosten te besparen plannen we een paar dagen in de camper in of bij Lyon waar we dan de laatste dag de ramen ophalen! Zo combineren we het aangename dan maar met het noodzakelijke en zijn die afleveringskosten aan iets leuks besteed!

 

Voorlopig hoeven we ons dus niet te vervelen! 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb