Kozijnen, ramen, vensters en meer!

Gepubliceerd op 16 oktober 2023 om 20:58

Sinds augustus staan onze nieuwe kozijnen met daarin de bijbehorende ramen al te wachten om de oude te vervangen. 

Deze week is het tijd om er mee te beginnen en nu, een week verder, zitten de meeste nieuwe ramen er al in. Het is een heel ander gezicht en we denken dat het waarschijnlijk een stuk warmer en stiller wordt in huis. 

Twee man sterk, een Belg en een Hollander gaan een week lang door ons huis met hout, met ramen, kozijnen, gereedschap, pur en kit! Ze werken energiek door en na deze week zijn ze voorlopig klaar.

Helaas hebben enkele kozijnen niet de juiste maten, waardoor in onze keukens, naast de nieuwe balkondeuren, de oude ramen weer provisorisch bevestigd worden, net zoals in de badkamers. 

De balkondeuren, bij bestelling één meter twintig breed, blijken zeven centimeter breder te zijn...wat betekent dat de zijramen te groot zijn. 

 

De voorbereiding voor de balkondeuren heeft trouwens nogal wat voeten in aarde! Er moet in beide keukens een stuk muur weggebroken worden onder het oude raam en als je muren meer dan een halve meter dik zijn..... Jappie heeft deze klus op zich genomen om de timmermannen tijd en onszelf geld te besparen. Met een gehuurde kango gaat hij los en je wilt niet weten hoeveel lawaai dat maakt!! Ik ontvlucht de woning en trek in onze camper of ik ga de natuur in met de camera! Lekker wandelen!

 

We treffen het; gedurende deze verbouwing is het nog steeds prachtig weer met zomerse temperaturen. Dat onze muren tijdelijk lege gaten zonder ramen vertonen is dan ook helemaal geen ramp! Kou is er niet, maar muggen des te meer! Tsjonge jonge, de vloer ligt bezaaid met muggen die de anti-mouche-spuitbus niet overleefd hebben. 

 

Na het breekwerk in huis vind ik een serieuze laag stof, wat inhoudt dat ik in het weekend begin met de GROTE SCHOONMAAK! Alle kastjes haal ik leeg, alles was ik af en zet ik terug in de schoongemaakte kastjes of ik zet het apart. 

Nu merk ik dat er na de verhuizing spullen op vreemde plekken terechtgekomen zijn. Hier en nu is het moment om deze dingetjes op een meer logische plaats op te ruimen of zelfs alsnog weg te gooien. 

 

Heb je ook vier van die rode glazen waxine-kaarshouders van de postcodeloterij gewonnen?? Nou, ik ook! In de keuken staan er twee, in de gangkast vind ik er één terug en de vierde staat bij de boeken in de werkkamer! Nu zijn ze weer happy together en heb ik ze opgeruimd in een doosje in een kast in de zitkamer! Waarschijnlijk blijven ze daar, in ieder geval tot kerst! Ze geven vast een warmrode gloed als je er een waxinekaarsje in laat branden. 

Misschien vergeet ik ook wel dat we ze hebben....

 

De komende week wordt er hier gepoetst, geboend of, zoals de Belgische timmerman zegt, gekuist. De laag stof zal in elke kamer grondig aangepakt worden. 

De gastenkamers ga ik in orde maken voor de komst van Jappie's dochter en mijn bonusdochter Femke met man Wouter en de kinderen, die de herfstvakantie bij ons zullen doorbrengen. 

 

Tussen de drukte door maken we tijd om te wandelen, even er uit en genieten van onze omgeving, wat dát kan hier heel goed, vooral nu de natuur zulke prachtige herfstkleuren krijgt! 

We zien dat de Etang de Chancelade wel een meter gedaald is, het lijkt of het meer leegloopt....het zand is nog nat dus het zal niet alleen maar verdamping zijn. Er bevinden zich rond het meer nu plotseling rondom stranden... Je kunt wandelen waar eerst het water kabbelde.

 

De oude ramen moeten nog naar buiten. Jappie zoekt een touw, bindt dat om de ramen en laat ze vervolgens door het nieuwe raam naar beneden zakken, waar ik ze opvang! Dan trekt Jappie het touw weer omhoog en begint het ritueel van voren af aan! 

Als alle ramen netjes tegen elkaar aan in de tuin staan, maak ik foto's. Wellicht is er nog iemand die ze kan gebruiken voor zijn of haar klushuis of schuur.... Het zijn natuurlijk best bijzondere jaren zestig ramen met aparte raamverdeling. We zetten ze in ons hok, weggooien kan altijd nog, vindt mijn man!

 

We horen gerommel bij de voordeur! Als het geluid tot ons doordringt lopen we naar de deur en het blijkt dat er een pakketje in de brievenbus gelegd is. Een doosje van vijftien bij twintig bij twintig, wat onmogelijk door de gleuf past! Toch ligt het ín de brievenbus die toch écht op slot zit, rara, hoe kan dat? 

Eerder heb ik me ook al een keer verwonderd over een aflevering die - naar ik aanneem - door de gleuf is gepropt.... Het lijkt wel of de bezorger een loper heeft om pakketjes in de brievenbus te zetten..? 

Als iemand het weet, dan hoor ik het graag!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb