De laatste loodjes voor de zomer!

Gepubliceerd op 17 juli 2023 om 12:19

Geen verveling mogelijk, deze week!

 

We gáán ervoor, want er moeten werkzaamheden worden afgerond voordat de vakanties beginnen en voordat Jappie wordt geopereerd. De tuin wordt aangepakt door Hans; met zijn machines verzet hij letterlijk  bergen in onze tuin. Vulkanen reduceert hij naar heuveltjes met een acceptabele hoogte, waar wij later dit jaar, of wellicht volgend jaar, proberen een mooi begroeid en kleurrijk heuvelrugje van te maken, midden in onze tuin. 

De laatste hobbels moeten worden aangepakt en de vraagtekens die rijzen met betrekking tot onze sceptic tank worden grotendeels omgezet in uitroeptekens! 

We komen best veel bijzondere eigenaardigheden tegen met betrekking tot het afvoerwater. Zo is het normaal dat afvalwater hier in fosse sceptiques wordt opgevangen, waarin overtollig water in het vloeiveld wordt gestort. Vaste stoffen daarentegen worden door bacteriën in diezelfde fosse sceptique verorberd, voor zover er zich genoeg hongerige bacteriën in bevinden.

Wij komen er deze week achter dat wij niet één, maar twéé fosses sceptiques in onze tuin hebben liggen. Het is een hele zoektocht - zo niet doolhof - naar afvoerbuizen nieuw en afvoerbuizen oud. Putjes worden buiten bedrijf gesteld en andere worden weer doorverbonden naar de nieuwe fosse sceptique. Dit water belandt in ons eigen vloeiveld in onze eigen tuin. 

Hemelwater wordt later rechtstreeks naar onze vijver afgevoerd, maar daarvoor moet nog best wat werk worden verricht, zoals nieuwe dakgoten plaatsen, zonder gaten liefst, en pijpen die van dakgoot, via regenton naar de vijver worden geleid. Dit snap ik dan nog, maar het doolhof - half binnen en half buitenshuis - van afvoerwater wat van links naar rechts, van boven naar beneden ( gelukkig niet andersom) en van voor naar achter loopt, daar steek ik geen energie in. Dat is hogere wiskunde en dat laat ik graag over aan de mannen die hier rondlopen. Het komt vast goed!

 

Voor de boompjes die we hebben meegenomen uit Nederland wordt een plekje gezocht en ze worden geplant. Ze zien er nog best gezond uit en we hopen dat ze zich hier ook weer thuis gaan voelen. Wat water zullen ze lusten, want man man man, wat is het hier droog! De Auvergne is één van de roodgekleurde gebieden waar het op zijn droogst is en water geven met de slang is eigenlijk not done! Net zoals auto poetsen met de waterslang of een zwembad vullen is verboden. Doe je dat soort dingen wél, en wordt je betrapt, dan kan je dat een best hoge boete opleveren. Dus, denk erom dat je niet wordt betrapt!! 

 

De kamers aan de gastenkant maak ik zo goed als mogelijk af. Een hernia plaagt me weer eens een keer. Niet leuk, vooral als je nog zoveel werk te doen hebt. In beweging blijven houdt me op de been, maar lastig is het zeker! De laatste wanden plak ik behang op, we zetten bedden neer en hangen gordijnen op. Wat schilderijtjes en lampjes maken het (bijna) af. Door het warme weer hebben we ramen en deuren openstaan, waardoor vliegen en stof door de kamers heen dwarrelen en wat me elke dag dwingt om de stofzuiger te pakken. Ja, zo blijf ik wel in beweging....

Jappie en ik proberen de - eigenlijk veel te grote - bank van onze kamer naar de gasten zitkamer te verhuizen, maar dit is nog wel een uitdaging! De helft van deze hoekbank staat aan de ene kant en de andere helft aan de andere kant van het huis. Na veel extra demontage en daarna noodzakelijke her-montage staat de complete bank na twee uren dáár waar we hem willen zetten! 

Daarmee is de inrichting van de gastenkamer afgerond en zijn we bijna klaar voor de kinderen die bij ons vakantie komen vieren. In de keuken moeten nog wat kleine klusjes gedaan worden en in de slaapkamer hangen nog snoeren op een stuk muur wat ik nog niet kon behangen. Deze snoeren blijven hangen tot het najaar, als ook de tweede badkamer onder handen wordt genomen en de ramen en kozijnen worden vervangen. 

De oude stoeltjes die we op de zolder vonden, heb ik opgeknapt. Het hout en de leren zittingen bewerk ik met olie en leervet en wat worden de stoeltjes daar weer mooi van! Wat een gelukje dat ze niet bij het oud vuil beland zijn!

 

De grote werkzaamheden die nog op stapel staan zetten we door naar het najaar. Jappie zal een tijdlang weinig mogen doen en ik wil ook graag even tijd nemen voor leuke dingen zoals een boek lezen in de tuin, plantjes verzorgen, vide-greniers en brocantes bezoeken en misschien.... héél misschien eens lekker niksen?

 

De zomer is begonnen, maar de dagen korten alweer en de zonsondergangen zijn hier soms zo mooi. Ik ben heel blij dat ik dit vanuit ons eigen erf kan zien en fotograferen. Je hoeft er niet op uit, je hoeft alleen maar even naar buiten te lopen voor de mooiste schouwspelen en kleuren!

Vanavond hangt er ook weer een kadootje in de lucht. Ik ga ervan genieten!

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Meintje Walstra
een jaar geleden

Ik heb jullie een tijdje niet gevolgt maar wel jou verhaal op de radio gehoord Tilja. Dat was wel even leuk.
Jullie hebben heel wat werk verzet zo met zijn tweetjes en wat ik gezien heb ziet er super goed uit allemaal. Het word ook wel even tijd om wat rustiger aan en om van het mooie weer te genieten. Even in de rust en ontspanning het werk blijft er wel. Bovendien ook even goed voor jullie lichamen. Waar moet Jappie aan geopereerd worden?
Je hebt het waarschijnlijk wel geschreven maar zoals ik zei heb ik jullie al een tijdje niet gevolgt. Ik moet het nog even lezen allemaal.
Ik wens jullie een hele fijne tijd met jullie kinderen als ze bij jullie zijn. Deze week nog en dan beginnen de schoolvakantiesdat schiet mooi op.
Jappie ik wens je sterkte toe met je operatie en wens je alvast een voorspoedig herstel toe. Tilja jij maar rustig aan met je hernia neem je rust maar lekker samen onderuit in de tuin.
In elk geval neem jullie rust en geniet van al dat moois om jullie heen en.........van elkaar.
Groetjes van hier. 👍😀😘👋