Een bijzondere week!

Gepubliceerd op 2 juli 2023 om 22:58

Wat een week! Bijzonder is deze week zeker! Dat moet toch wel zo zijn als je deze week 463 procent meer hits op je website hebt dan het gemiddelde van het afgelopen jaar...!

 

Deze week is het online een drukte van belang, mede door mijn interview bij Omrop Fryslân, waar presentatrice Diana de Groot mij in het radioprogramma Goeiemiddei spreekt over onze emigratie naar Frankrijk. Tijdens dit interview wordt onze website met blog genoemd, waarna het los gaat! 

(https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1213466/tilja-jansma-van-nij-beets-naar-frankrijk-zonder-kachel-was-het-eerst-wel-fris)

Oud collega's, kennissen en zelfs iemand die bij mij op zondagsschool heeft gezeten, die nu - wel heel toevallig - hier niet ver vandaan woont en die ik tref tijdens een etentje met ons netwerk-clubje. Mensen die elkaar appen of chatten om na te gaan of dit over ons gaat en die wel of niet contact zoeken, via wat voor weg dan ook.

 

Het is natuurlijk niet alleen online drukte, maar in en om huis ook!

We plaatsen een keuken in ons gasten-appartement, Jappie betegelt en voegt wandjes met leuke witte tegeltjes en ik vraag me af of ik dit keukentje niet veel leuker vind dan die in ons eigen appartement.... In één van de slaapkamers behang ik de laatste muur, wat menig zweetdruppeltje kost vanwege het warme weer...

De kamer waar onze eventuele logees kunnen verblijven moet ook nog in het behang en ik maak er een begin mee, waarna de bank en de kast ook hun plekje vinden. 

 

Schoonmaakwerk.... Al dat werk van maanden heeft lagen stof opgeleverd, wat zich overal in huis heeft laten neerdwarrelen... Eerder heb ik pogingen gedaan om hier en daar wat bij te houden, maar dat is onbegonnen werk en bovendien schuif je het stof van A naar B en vervolgens naar nog meer plekken waar het eerst nog niet lag. Niet te doen en dus niet doen!

Nu de rust wat wederkeert, moet ik toch zo tussendoor maar eens wat aan de poets. De eerste actie is een zoektocht naar een schone emmer! Ik vind een emmer met afval uit de keuken, een emmer met afval uit de tuin, een emmer met afval uit de kelder, twee kapotte emmers en een emmer met behangplaksel... Ik ga eerst maar eens emmers poetsen!

 

Planten waar door zussen van Jappie liefdevol voor gezorgd is, die we de laatste reis vanuit Fryslân weer meegenomen hebben naar huis, hebben aandacht nodig. Door heen en weer schuiven in de aanhanger hebben niet alle potten de reis overleefd en de planten zijn niet allemaal meer heel vrolijk. Ik praat met ze, geef ze wat extra aandacht en een frisse douche, knip hier en daar wat bij, en ik geef ze een plekje waar ze - hopenlijk - weer gelukkig worden!  Het groen in huis doet mij in ieder geval goed! Het wordt er een stuk levendiger van! 

 

Onze elektricien heeft zich ook weer gemeld, er moeten nog wat stopcontacten en wat lichtpunten op de zolder aangelegd worden en hij heeft even iets koeler weer afgewacht. Alhoewel... echt koel is het niet en de reactie van J. op ons voorstel om een raam open te zetten is weer hilarisch! Als we het - nogal gammele -  kozijntje met twee ramen voorzichtig open zetten, kijken we uit over de bergen, ons dorp en verder.

J. leunt uit het raampje en roept dat hij de Méditerranée ziet op rechts en de Eiffeltoren op links. Ik grap maar mee dat de Mont Blanc en de Mont Ventoux recht voor ons ook ergens in mijn fantasie kan zien liggen .... Lol om niks, maar wat doet het ertoe? 

 

Een Nederlands stel nodigt ons uit voor de thee. Zij wonen vlakbij en wij gaan er op de fiets naartoe, hoe Hollands kun je het hebben? Er liggen nog wat uitnodigingen te wachten en zodra ons huis helemaal toonbaar is, zullen we hen ook eens vragen op de thee of koffie. Ik kan me zo één - twee - drie niet herinneren dat ik in Nederland ooit mensen uitnodigde voor thee of koffie.... Een full-time job, een huishouden, een tuin en niet te vergeten een aantal kinderen met aanhang en kroost en een moedertje dat ook haar aandacht nodig had. Dan heb je geen behoefte aan nóg meer! 

Nu de full-time job passé is, de tuin nog een maanlandschap, het huishouden past in de Franse routine; komt het vandaag niet, dan morgen wel en anders volgende week maar! - de kinderen hun aandacht van ons krijgen als we in Fryslân zijn of zij hier bij ons verblijven - en mijn moeder een jaar geleden van ons heengegaan is, kunnen we kiezen voor een kop thee of koffie (of als dat zo uitkomt een glaasje pastis of een glas wijn) bij nieuwe vrienden en / of kennissen. 

 

Buiten zitten doen we ook zo nu en dan. Een vaste plek is er nog niet, het weer vraagt ook om een flexibele zit. We ontdekken een heerlijk plekje onder onze lindeboom, een enorme boom met een prachtige schaduwrijke plek onder het groene loof en de bloesem ervan ruikt heerlijk. Volgend jaar ga ik zeker iets doen met de lindebloesem, je moet er heel smakelijke thee van kunnen zetten! 

Ik kijk nu alvast uit naar een kop lindebloesemthee zittend op onze nieuwe tuinstoelen in de schaduw onder een heerlijk geurende lindeboom. 

 

Een dagje naar Clermont-Ferrand en Riom breekt de week en het is altijd weer heel plezierig om door dit deel van Frankrijk te toeren, door bossen, langs bergen en dalen en het uitzicht op de vulkanen is geen enkele keer hetzelfde! We vinden het hier zo mooi, het verveelt nooit. Een lunch in de stad is altijd een traktatie die we onszelf voorheen nooit gunden. De lunch in Frankrijk is vergelijkbaar met de warme maaltijd bij ons. Ergens uit lunchen houdt dan ook steevast in dat we ons niet druk maken over het avondeten; een baguetje met iets van kaas of ham is voor die avond meer dan voldoende.

Vanavond heeft onze nieuwe oven zijn vuurdoop gehad! En oh....een maand of drie lang heb ik de knoppen ervan niet durven aanraken. Ik heb áltijd, echt ALTIJD ruzie met ovens, grills en aanverwante apparaten! Ze doen nooit wat ik denk wat ze zouden moeten doen en de tekentjes die iedereen schijnt te kennen, die kan ik niet onthouden. Elke keer als ik een dergelijk apparaat moet bedienen, heb ik de gebruiksaanwijzing nodig die na zoveel keren gebruik vaak vettig en onleesbaar wordt. 

Vandaag zet ik pizza's in de oven en - hoe geweldig - draai ik de enige knop naar de pizzastand, draai de temperatuur die op de dozen staat op de goede stand, waarna de oven zichzelf inschakelt, zonder dat er weer automatisch allerlei extra zaken ingetoetst moeten worden. Ik wordt er helemaal gelukkig van! 

Ik hoef alleen maar even de kookwekker op de juiste tijd te zetten en als die aangeeft dat de pizza klaar is, zet ik de draaiknop weer op "uit", waarna de ventilator volautomatisch gaat blazen en na een paar minuten wordt het stil.... Niks geen half uur na-koelen,  zodat de oven nog lawaai maakt als je de maaltijd al op hebt! Dat is verleden tijd!

Deze oven ga ik zeker vaker gebruiken!

Morgen....ovenschotel??

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.