Zomer!

Gepubliceerd op 25 juni 2023 om 22:57

Het is gedaan met het camperen; we zijn terug in Montel de Gelat en in ons huis is vier weken niets gebeurd, behalve dan de werkzaamheden die de elektricien  nog moest doen. 

In de tuin daarentegen is het een volkomen ander verhaal.... we zijn enigszins voorbereid op een chaos in de tuin, maar eerlijk gezegd valt dat nog wel wat mee. Wel is er veel gedaan, de sceptic-tank is aangesloten, een buis voor de regenwaterafvoer is gelegd met het doel om de - inmiddels gegraven - vijver te voorzien van het benodigde water. 

Er ligt een - noemenswaardig - hunebed rondom de boom en we hebben bergen aarde in de tuin die nog moeten worden verzet en verschoven.  

De komende weken zal er iemand komen met een machine die dit werk goed aan kan. 

De betonnen waslijnpalen liggen plat, ergens in het hoge gras en de was van de laatste week hang ik te drogen aan een tijdelijk gespannen lijntje, wat zich als elastiek gedraagt en wat dus niet slaagt voor dát doel waar het voor bedoeld is. 

Jappie gaat op zijn knieën aan de slag om een gat te graven voor de droogmolen, die nog werkeloos in de kelder ligt opgeslagen. Tien minuten later:...de droogmolen stáát!

 

Helaas wordt het slecht weer en de was kan in de droger....

Donkere wolken pakken samen boven ons deel van het land, soms regent het, de ene keer harder dan de andere keer maar gelukkig krijgt de zomer de overhand na donderdag. Blauwe lucht, zon en licht nemen de regie over en daar zijn wij best blij mee!

 

Broer Sytze en schoonzus Ria komen na het voltooien van de organisatie van de Megarun, die dit jaar in Frankrijk plaatsvond, naar ons toe. We hebben een paar mooie dagen samen, toeren wat door het prachtige gebied waar we wonen, bekijken de met lava opgebouwde kathedraal, de Notre-Dame-de-l'Assomption in Clermont-Ferrand en pakken tussen de buien door een terrasje op het plein. 

We barbecuen vanuit onze kelder, zitten bij de Etang de Chancelade aan het water met koffie en koek en eten heerlijk en zeer betaalbaar op een terras bij een goed restaurant, uitkijkend over het Lac des Fades. Dit houden wij wel vol!

 

Maar, omdat zo de woning en de tuin natuurlijk niet af komen, gaan we tussendoor bezig met het opbouwen van de gastenkeuken, halen we onkruid van het terras, maaien we het gras wat er nog staat, krijgen we bij een bezoekje aan de Mairie bericht dat we alle vergunningen krijgen die we nodig hebben en bestellen we dan ook maar snel de benodigde kozijnen en deuren, nu daar tot komend weekend nog vijftien procent korting op zit!!

Verder zijn de badkamer en wc door de loodgieter afgemaakt, nadat ik heb gebeld waar ze nou blijven... Ze zouden vóór onze vakantie al....toen ín onze vakantie....maar het werd dus ná onze vakantie! 

De enorme lindeboom in onze tuin staat in volle bloei! Een genot om naar te kijken en we zitten zo nu een dan onder de boom om wat schaduw te vangen. Allerlei insekten en vogeltjes vliegen af en aan om samen met ons te genieten van al wat de lindeboom ons biedt. 

 

Fietsen! Ja, dat hebben we hier nog niet vaak gedaan omdat we het erg druk hebben gehad en omdat het bepaald geen fietsweer was. Tijdens onze trip naar Nederland hebben we uiteraard weer stevig geoefend en we gaan ook rond onze woonplek fietsen nu de zomer is aangebroken!

We genieten volop van de kleine weggetjes, de geweldige uitzichten, leuke gehuchtjes met oude huizen en boerderijen, de witte koeien in de wei kijken ons nieuwsgierig na, de zwart-bonte doen dat juist niet!

Zij zijn fietsers gewend vanuit de genen, blijkbaar...

We ruiken het pas-gemaaide gras en zien een slang over de weg kronkelen. 

 

Frankrijk, de Auvergne, Puy de Dôme, Combrailles en ten slotte ons dorpje Montel de Gelat.

Er is een kroeg, die meer gesloten dan open is, er is een restaurant waarvan de website het kerstdiner van 2022 nog steeds aanbiedt...er is een prima bakker die een behoorlijke omtrek voorziet van baguettes en - niet te vergeten - tarte de pomme de terre - een soort van gebak die in de wijde omtrek bekend is en die niet aan te slepen is. Als je dit gebak wilt hebben dan moet je het tijdig bestellen. Helaas....ik hou niet van aardappelen dus dit gebak is aan mij niet besteed.... Wellicht wordt mijn lief er blij van, hij houdt wél van aardappelen! Maar taart met aardappelen klinkt voor mij meer als hartige taart en deze zal de koffietafel bij mij dan ook resoluut overslaan!

 

Montel de Gelat. Er is een postkantoor, van waaruit we regelmatig een kaartje of poststuk verzenden. Best duur hoor! De porto voor een kaartje naar Nederland kost minimaal € 2,50 en een officieel poststuk met diverse kopieën kost zo € 2,32 per enveloppe... Feit is dat hier nog volop gebruik gemaakt wordt van de fysieke post. Mail is nog helemaal niet zo ingeburgerd en ik moet er best aan wennen... Een mailtje naar deze of gene genereert vaak geen reaktie! Een sms kan soms helpen, maar een telefoontje.... Ja dát is het! Voor mij echter niet! Als ik - voorbereid op het gesprek - iemand bel, een instantie, een leverancier of wát dan ook - dan krijg ik een waterval van woorden terug waar ik gewoonlijk niets mee kan.... 

Als ik dan vraag of het een toontje lager, een ietsiepietsie langzamer, of wat duidelijker kan, dan krijg ik meestal een kortdurende, maar tevredenstellende reactie die over het algemeen maar één vraag betreft en daarna gaat het weer met dezelfde vaart door als waar men mee begon. 

Mocht het dan zo zijn dat je weet hoe het zit, dan is het goed, maar soms weet je maar de helft....Men komt morgen, waarschijnlijk....of overmorgen misschien....of anders volgende week!

Dan weet je in ieder geval dat je de maandag ná volgende week maar weer eens moet bellen!

 

Montel de Gelat. Er is een winkeltje, wat eigenlijk geen winkeltje mag heten. Meer een garagebox waar diverse zaken zijn uitgestald ter verkoop.  Ik moet zeggen dat er best een goede uitstraling van uitgaat en - zou ik een dergelijk winkeltje willen runnen - dan zou ik het echt niet beter kunnen. 

Vers fruit, verse vleeswaren, frisdrank, bier en wijn, crackers, koekjes, wasmiddelen, inlegkruisjes, zeep en kadootjes.....alles is verkrijgbaar en de prijzen zijn normaal! Niet laag, maar ook beslist niet hoog! De eigenaar vertelt ons nogmaals dat we bij hem geld kunnen opnemen met een maximum van dertig euro.... Als ik hem lachend vertel dat hij dit al vaker gezegd heeft, tikt hij zichzelf tegen zijn hoofd en zegt "ach wat stom ja" 

Tot de volgende keer!!

 

Montel de Gelat. Er is een drogist, oftewel apotheek. Het groene knipperende kruis aan de gevel geeft aan dat het een actief bedrijf is, waar je te allen tijde terecht kunt met je eventuele pijntjes en andere lichamelijke overlast gevende ongemakjes. In gedachten hoop je dan maar dat deze apotheek maar mag blijven, evenals de dokterspost en dat je er maar niet al te vaak gebruik van hoeft te maken. 

 

Montel de Gelat. Containers voor glas, oud papier en plastic flessen, restant vuilnis in zakken vind je in het centrum van het dorp. Zo-nodig brengen we er wat naartoe, zodat er thuis nooit afval ligt. Flessen weg, oud papier weg en alles waar we genoeg van hebben of wat gewoon weg kan.... even naar ons centrum! Kleding waar we geen heil meer in zien? In een zak en weg ermee!

Veel gebruiken we weer. Groen, koffiefilters, theezakjes en groente-en fruitafval gaan op onze composthoop en na onze trip naar Fryslân is de bult nogal geslonken. Er zijn zelfs aardappelplanten gegroeid uit een paar weggegooide en min-of-meer verloren en met blauwe plekken gekleurde aardappelen waaruit al enkele spruiten groeiden! De planten hebben we een nieuw plekje gegeven waar ze zich verder kunnen ontwikkelen. Wat een grap eigenlijk!

Zouden er koffieplanten groeien uit onze gebruikte filterzakjes?? Mwah...

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.