Vulkanen en rotsen in onze tuin!

Gepubliceerd op 14 mei 2023 om 21:36

We hebben een vulkaan en rotsen en zelfs afgronden in onze tuin nadat Hans, de man die onze nieuwe  "fosse sceptique" bij ons zal aanleggen, met zijn werk begonnen is. 

Tjongejonge, wat ziet de tuin er uit...! Hans heeft met zijn kraan een diep gat gegraven waar de sceptic-tank in geplaatst is. Van daaruit is er een netwerk met grind en buizen aangelegd om alle nattigheid die wij binnenshuis produceren af te voeren naar het zogenaamde vloeiveld.

Drainagebuizen laten het gefilterde vocht de grond in sijpelen, de vaste stoffen die we produceren blijven als restsubstantie achter in de sceptic-tank waarna allerlei bacteriën de strijd ermee aangaan. Veel zou er niet moeten overblijven, als we een beetje rekening houden met de middelen die we gebruiken. 

De soorten schoonmaakmiddel en toiletpapier kunnen daarbij het proces vertragen of versnellen, dus daar valt nog wat uit te zoeken. Gekleurd toiletpapier en chloor zijn een crime, dus niet aanschaffen of weg ermee!

Drie vrachtwagens vol gravier (grind) en sable, een soort zand worden naast ons huis gestort, waarna Hans zich er verder over ontfermt. Hij verzet letterlijk bergen!

Wat is het jammer dat het weer niet zo meewerkt, de kraan en het ander gebruikte materieel laten sporen achter waarin het regenwater een vieze drab van maakt. Deze, maar ook volgende week zal het weer niet veel beter worden en helaas (of gelukkig maar) kunnen we er niets aan doen. 

 

Wij zijn zelf binnen druk bezig, elke dag, ook in het weekend werken we door....pensioen, retraîte...stoppen met werken?? Wat is dat? 

Ik heb dagelijks spierpijn aan spieren en pezen waarvan ik het bestaan jaren geleden onbewust al vergeten ben... Zelfs de spieren in mijn handen voel ik na weken behang en kurk plakken...

Had ik een paar jaar geleden niet gedacht dat ik ooit nog weer makkelijk uit de hurkstand kon komen, weet ik nu dat ik na elke baan behang afgesneden te hebben net boven de plint gewoon weer zonder hulp ga staan... Dag hernia! Niet tot ziens!

 

Hans heeft ook een paar regels veel te lang gras weggeschoven met de shovel, zodat ik daar wortels, uien, radijs en aardappelen kan gaan planten. In de kas heb ik alvast wat voorgezaaid, zodat het een kwestie is van verplanten van de beginnende plantjes. 

Wát een grond hebben we in onze tuin.... met mijn laarzen wadend door de vette klevende bruine klei die doornat geregend is de afgelopen week ben ik bezig om alles netjes in de regels te planten, maar het lopen met de steeds zwaarder wordende laarzen is geen pretje... ik denk dat er om elke laars ongeveer drie kilo extra klei hangt wat er niet zomaar af geveegd wil worden en elke stap met dat extra gewicht maakt dit tuinieren minder leuk! 

Ik vraag Jappie de tuinslang uit te rollen om mij te verlossen van die extra kilo´s aan mijn laarzen, wat hij, als hij mij zo eens van top tot teen bekijkt, graag doet! Deels ook ín mijn laarzen...hoe leuk is dát! 

 

Binnenkort gaan wij (na de afspraak van Jappie in het ziekenhuis in Clermont-Ferrand waarbij we zullen horen wat men met zijn liesbreuk gaat doen), vertrekken richting Friesland. We laten hier de boel de boel, wat best lastig is als er zoveel werk is en anderen het er ook maar druk mee hebben. Naast J. de elektricien hebben ook de loodgieter en Hans een sleutel van onze woning, zodat in en rondom het huis het werk van hen kan doorgaan. Wij zullen er niet bij zijn en moeten het maar wat loslaten, terwijl anderen in en rond ons huis bezig zijn.... Zouden we dat kunnen??  We gaan het beleven :-)

Er wordt in ieder geval goed op ons huis en tuin gepast! 

In de tussentijd hopen we dat de vulkaan de vorm van een heuveltje heeft aangenomen, dat de afgronden zijn volgestort en de rotsen een plekje hebben gevonden in onze tuin waar we op kunnen zitten kijken naar de nieuw uitgegraven vijver die gevuld gaat worden met hemelwater wat in de toekomst op onze daken terecht gaat komen.

Want dat komt vást!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Meintje Walstra
een jaar geleden

Ja dat loslaten zal wel moeilijk Ijn maar is misschien ook wel even fijn. Kunnen jullie lichamen even weer tot rust komen. Jappie ik wens je een spoedig herstel van de operatie en een goede reis terug. Groetjes van hier.

Maak jouw eigen website met JouwWeb