Bijzondere dagen

Gepubliceerd op 7 mei 2023 om 18:20

Koningsdag, Dag van de Arbeid, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag én broer Sytze en schoonzus Ria komen langs!

Koningsdag merken we hier natuurlijk niets van! Koninginnedag was vroeger - in mijn herinneringen - een feestdag met een oranje tintje. Als kind deed je mee in je dorpje aan de optocht met je feestelijk en veel kleur versierde fietsje, later werd dat meer een dag van opruimen en de kinderen met een kleed op de grond zetten en hen de spullen en hun eigen - niet langer leuk - speelgoed laten verkopen... want iedereen deed dat toch? Vonden ze het leuk? Vinden kinderen dat überhaupt leuk? Hmm...
Zelf slenterde je langs de kraampjes en je kocht hier en daar wat, want dat deed ook iedereen, als tenminste de handelaren die vroeg in de ochtend eerste klanten waren, niet alle nog verhandelbare en bruikbare waar al hadden opgekocht.
Nog later ging je zelf maar ergens heen om de sfeer wat op te pakken, keek je op tv waar onze koningin  - of later koning - zich zo'n dag mee moesten vermaken, maar de laatste jaren heeft het me eerlijk gezegd niet zo geïnteresseerd. Je rekende samen met collega's uit hoe je uitkwam met feestdagen en wat extra vrije dagen zodat je aaneengesloten een dag of tien lekker vakantie kon nemen!

Dit jaar heb ik alleen meegekregen dat men gewaarschuwd werd voor kou op de grond. Men kreeg advies om kinderen niet met hun kleedje op de grond te laten zitten.... Te koud!

Dag van de Arbeid heb ik weinig echte herinneringen aan. Hier in Frankrijk hebben veel mensen vrij, winkels en kantoren zijn gesloten en de slachtoffers van de oorlog(en) worden ceremonieel herdacht. Waarschijnlijk heb ik mijn aandacht voor 1 mei niet leren ontwikkelen... In mijn geheugen mis ik bijzonderheden rond de Dag van de Arbeid. In mijn idee heeft deze dag altijd een politiek getinte aard gehad, maar of dat klopt??
Vrij was ik nooit, volgens mij. Of was dat misschien om de vrije Koninginnedag te compenseren?

Bevrijdingsdag heb ik door de jaren heen heel verschillend gevierd, films gekeken, culturele festivals bezocht, markten afgestruind, maar lang niet altijd was ik vrij. Voorheen moest er gewoon gewerkt worden en besteedde je je aandacht aan de dodenherdenking, de avond daarvóór!
Als klein kind ging ik met mijn vader naar de herdenking in Jelsum en ik herinner me de tocht rond de kerk met begraafplaats met extra aandacht voor de witte kruisen waar een aantal - in de oorlog gesneuvelde - Amerikaanse soldaten begraven liggen. Nu liggen mijn ouders daar beiden vlakbij begraven. Bij een bezoek aan hen zal ik vast ook stilstaan bij die vroegere herdenkingen op 4 mei. Deze datum blijft natuurlijk heel belangrijk, in mijn gedachten zal ik er altijd even stil bij zijn, daar of hier. 

Hier in ons dorp Montel staat op het plein voor de kerk een mooi monument waar rond deze tijd altijd ceremonies plaatsvinden waarbij de gevallenen in oorlogen worden herdacht. 

 

"Jullie hebben dit weekend wel heel veel werk verzet", roept onze elektricien als hij maandag een rondje door onze woning maakt. Dat klopt!
Jappie betegelt, voegt, timmert een balkenplafond - compleet met afzuiging en verlichting - en plaatst een wastafel met kastjes. Zelf plak ik behang in kamers en wc en verwijder ik een dag lang stof van meubels, deuren, plinten en wat al niet meer. Inmiddels ligt hier en daar alweer een laagje....

Dinsdagavond komen Sytze en Ria voorrijden in hun camper. Zij zijn onder meer in Frankrijk voor de organisatie van de MegaRun die plaatsvindt in juni, routes correct in kaart te brengen en contacten te versterken.

Ze blijven daarna twee nachten bij ons en we hebben dus een dag tijd om hen onze omgeving te laten zien. Het mooiste weer van de wereld begeleidt ons naar Puy de Mouffle waar we ons aan een picknicktafel tussen de bloemen installeren met brood, paté, kaas en worst uit de Auvergne, melk en een fles rosé! Hoe Frans kun je het (s)maken? Een fantastisch uitzicht op de Chaine des Puys en de nog besneeuwde Puy de Sancy maakt het compleet!
Na een bezoek aan het Lac des Fades-Besserve en een etentje in een restaurantje met uitzicht op het meer praten we na over deze zeer geslaagde dag. Broer en schoonzus rijden de volgende dag weer naar Nederland terug.

 

Buiten in de tuin breng ik wat orde in de chaos van welwillend (on)kruid. Bloeiende paardenbloemen geef ik nog wat ruimte om door te bloeien tot er pluisjes aan komen.
Terwijl ik wat door de tuin banjer om te kijken of er nog wat te redden valt voordat men volgende week met groot materieel aan de slag gaat om een nieuwe sceptic-tank te plaatsen, vind ik in een gegraven gat een egel, bewegingloos... Als blijkt - na zachte aanraking - dat het beestje nog leeft, halen we hem voorzichtig met een schep uit het gat. We zetten hem onder een bankje en na een minuut loopt hij van ons weg, een spoor achterlatend door het lange gras. Gered!
Jappie schept het gat dicht om herhaling te voorkomen.

De lucht is deze week een schouwspel. Van helderblauwe zomerluchten tot door de volle maan beschenen nachtluchten, van zachtroze ochtendluchten tot dreigende donderwolken, wolken waar hagel uit valt, door bliksemflitsen doorbroken luchten en feloranje avondluchten. Al deze luchten zien we deze week en als je de vooruitzichten voor de komende twee weken bekijkt, dan word je daar niet echt vrolijk van.... het zullen hoofdzakelijk grijze luchten zijn, als we het moeten geloven!
Mooi weer om binnen te klussen....

Reactie plaatsen

Reacties

Ingrid
een jaar geleden

Het vroege opstaan voor de rommelmarkt was vroeger geen pretje, maar de verdiensten maakten alles goed! 😀