Fiets, fietser, fietst....

Gepubliceerd op 9 juli 2024 om 20:50

Fietsen, racefietsen, ouwe karretjes, snorfietsen, kinderfietsen, roestbakjes, alle soorten fietsen....!!!

 

Wij fietsen graag, maar niet hard, niet mountain, we snorren niet, kinderfietsen zijn we ontgroeid, wij houden het bij een fiets met een accu. Niet voor niets kiezen wij - oudjes - voor wat ondersteuning, want op onze leeftijd ontspannen genieten van het rondtrappen van deze tweewielers terwijl je afwisselend naar boven trapt of naar beneden zoeft, is iets héél anders dan in Friesland een paadje dwars door de weilanden, koeienvlaaien ontwijkend, tussen schapen door manoeuvrerend, mét of zonder regencape, je pad vinden en daarbij genieten van wat je ogen zien en je oren horen!

Fietsen in Frankrijk is dus echt wel even iets anders dan fietsen in het vlakke Nederland en hier, in dit Franse land, geeft fietsen een heel ander gevoel dan in ons oude Fryslân. 

 

Als je een Fransman vraagt waar hij als eerste aan denkt als je het over fietsen hebt, dan roept hij: "De tour de France, bien sûr!". 

Tsja...de tour de France is begonnen, en waar de tour langs gaat is men behoorlijk enthousiast!

Elk dorpje, elke stad, elk gehuchtje doet zijn best om er aandacht aan te besteden. 

Wegen worden gecontroleerd en - waar nodig - opnieuw geasfalteerd of opgeknapt. Onkruid wordt gewied, aan huizen, mairies, winkels en apotheken hangen vlaggetjes in geel, roze, groen en wit met rode bolletjes en overal hangen fiets-truien in maten a la dekbedovertrek...

Dorpsfeesten die overigens elk jaar rond deze tijd plaatsvinden, worden in de sfeer van de tour de France georganiseerd, een tourdiner, een tour-de-France-bal, en pétanque-wedstrijden.

Oude fietsen worden overal vandaan gehaald,  racefietsen, ouwe karretjes, snorfietsen, kinderfietsen, roestbakjes, alle soorten fietsen worden van zolders, uit kelders, uit schuren, onder hooibalen en uit - al heul lang - leegstaande panden geplukt, geverfd met restanten verf in alle kleuren van de regenboog en vervolgens langs de route van de Tour de France gezet. KIJK, hier wordt gefietst!

Overal en in elk dorp langs de route vind je deze oude fietsen in knalkleuren langs in- en uitgangen van dorpen, aan gevels, langs muurtjes, aan poortjes en zelfs aan kerkhofmuren...

De kneuterigheid hiervan geeft toch wel een beetje een beeld van de gedachte van onze Franse gastheer.

Best heel gezellig hoor, al die nuonkleurtjes in het dorp, zelfs een door regen doordrenkte dag geeft dan nog wat kleur aan de dag! 

 

Woensdag 10 juli is de dag dat de Tour de France zich door ons dorp Montel de Gelat (eigenlijk een stadje) beweegt, voorafgegaan aan de reclamekaravaan! Overal zullen weer petjes, sleutelhangers, sjaaltjes, stickers, en aan de tour verwante parafernalia worden zonder doel ( neem ik aan) door de lucht gegooid door de jonge mensen die de versierde wagens in de karavaan bemannen. 

Vorig jaar zijn we hier vlakbij ook naar de tour geweest en hebben we ervaren hoe gulzig mensen zijn om één van deze herinneringen aan de tour te bemachtigen. Oude mensen die plotseling weer heel goed kunnen bukken om - vooral vóór degene die naast je staat - de buit naar je toe te graaien!

Tsjonge jonge, wij werden er gewoon door aangestoken, werden net zo hebberig  en we hebben dan ook snel een sleutelhanger en een petje bemachtigd, die naar ons toegegooid werden, waarbij er bijna ruzie ontstond met de oma die naast ons stond en haar derde petje uit onze handen wilde graaien... Wij waren sterker en wij hielden het petje stevig vast - wij hadden het immers van de grond geraapt? ONS petje!!

Een paar weken geleden heb ik het betreffende petje bij de vuilnis gedaan, want het petje hing nu weer hier, dán weer daar en aangezien het veel te groot was, hadden we er niets aan. Daarnaast was het ook nog eens knalgeel en hadden we het echt nooit - maar dan ook nooit - opgezet! 

 

Dit jaar gaan wij deze happening helaas missen! Niet omdat we het niet leuk vinden, maar we hebben gewoon wat anders! 

Dat "anders" betekent niet dat het leuker is! Nee, we gaan naar een kliniek in Clermont Ferrand waar men Jappie zal afhelpen van enkele vlekjes op de huid. Dat is voor ons natuurlijk toch belangrijker dan 10 Tour de Frances en we hopen dat we langs alle wegversperringen op tijd aankomen bij de kliniek.

Een plek op zijn voorhoofd, wat al maanden wat onbeduidend lijkt, maar niet goed herstelt, is niet goed en wordt dus weggehaald. Hetzelfde geldt voor een plekje op zijn rug. 

Een dag zal voldoende zijn om hem hiervan af te helpen, neemt niet weg dat hij vijf jaar lang elk jaar gecontroleerd moet worden. 

Als je weet dat het zeker ook heel anders kan gaan, mogen we niet klagen! Dan is het niet zo erg om de Tour de France in ons eigen Montel de Gelat te moeten missen! 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb