Er op uit in eigen land!

Gepubliceerd op 25 juni 2024 om 12:24

Na een paar weken van hard werken in de tuin en op het dak gunnen we onszelf een weekje camperen!  Jappie heeft de goten van het huis gerepareerd, staand op de vliering, tussen de dakpannen door... Hij heeft geen hoogtevrees, maar ik kan er zelf maar met moeite naar kijken hoe hij daar op het randje staat te balanceren... Alles daarboven gaat goed, maar als ik even pauzeer van het onkruid wieden val ik met tuinstoel en al om en had dus mijn nek wel kunnen breken.... Gelukkig komen we beide met de schrik vrij!

 

Le Bouchet-Saint-Nicolas is de naam van het dorpje waar we vannacht bivakkeren. Het ligt een minuut of 20 van Le Puy-en-Velay. Dáár zijn we vorig jaar al geweest, dus zoeken we het nu even rustiger, bij een boer op het erf. 

L'Arrestadou is de naam van het bedrijf, dat zo'n 25 Limousin-koeien bovenop de berg (+1250 meter hoog) heeft lopen, voor het vlees en daarnaast is men producent van Lentilles vertes, groene linzen mét keurmerk! Hier in deze streek een lokale specialiteit!
Hier op het bedrijf kun je je camper een nachtje plaatsen en het kost helemaal niets! Als je je hebt aangesloten bij France Passion, dan ben je welkom op meer dan 2000 bedrijven in Frankrijk, waar je gratis mag verblijven. Men wil je graag het bedrijf laten zien en je kunt er uiteraard kopen wat men produceert! Linzen zijn ons niet zo bekend, maar we gaan het proberen! Dit is toch eigenlijk wel heel leuk om op deze manier nieuwe dingen uit te proberen! 
 
Helaas valt het weer nog steeds niet mee; onderweg is het redelijk droog maar hier aangekomen valt het water weer met bakken uit de lucht, tot het rond acht uur droog wordt! 
We wandelen nog even over het erf. Deze boer biedt kleinschalige recreatie. Naast het camperplek waar je dus gratis gebruik van mag maken, hebben ze twee pipowagens, een iglotent, een tuinhuisje en een vreemd gevormde soort boomhut in de verhuur. 
Er zijn ook nog wat chambres d'hôtes, vergelijkbaar met B&B, alleen betaal je hier maar 50 euro incl. ontbijt per kamer! Wil je dan ook nog warm eten, dan betaal je 64 euro....
Naast dit alles kun je als camperaar je grijs water kwijt, je toilet legen, douchen, een wasje draaien en drogen. 
De omgeving is een Walhallah voor wandelaars. We zien verstokte - in felgekleurde regencapes gestoken - wandelaars de berg af komen in de stromende regen. De geel, rood - en oranje gekleurde stipjes worden - dichterbij gekomen - grote mensen in grote capes, waar het water vanaf druipt... ze verdwijnen met hun natte plunje in de pipowagen, de boomhut en de kamers. Je moet er van houden...
 
De volgende avond staan we aan het barretje bij boer Remy. Hij doet in fruitbomen en lavandel en maakt appelsap, perensap en lavendelolie. Hij vertelt over zijn werk en over de wereldmarkt van lavendel. De Provence staat bij ons natuurlijk bekend om de lavendel, maar ook in Zuidamerika en Oost-Europa wordt lavendel verbouwd die de juiste standaard kan halen. Zo wordt het uiteraard voor de Provençaalse boeren steeds moeilijker om hun omzet te halen, omdat de andere landen veel goedkoper kunnen produceren.
We kopen een fles appelsap en een fles perensap en ook een flesje lavendelolie voor de muggenoverlast. 
We staan deze nacht op het land van Remy, met geweldig uitzicht over de bergen rond Sisteron.
Het is wat drukkend en onweerswolken hangen boven de bergen maar het blijft droog!
Ik kook linzensoep...
 
France Passion is super! Maar niet helemaal actueel, want als wij ons willen melden bij boer 3, is daar niets, helemaal niets te vinden van een camperplek, er staan geen bordjes en er is niets! Een boer is ook niet te vinden, er is een Italiaans restaurant waar spinnenwebben rondom de ramen hangen en wat er niet heel uitnodigend uit ziet!
We kiezen dan ook maar even voor camping municipal in La Javie, waar je voor zeven euro een nacht staat en waar warme douches beschikbaar zijn en een - bij de commune (gemeente) werkzame - heel aardige beheerder, die 's ochtends en 's avonds een uurtje aanwezig is voor jouw informatie, betalingen en een flinke portie vriendelijkheid en positiviteit! Al fluitend is hij aanwezig en het verblijf nodigt uit voor een extra nachtje! 
Het is overigens een internationaal gezelschap hier! Wij, Franse Nederlanders staan naast "camperende" Denen, Italianen, Duitsers, een Franse motorrijder en Engelsen die in hun auto slapen.... Bonjour, goedemorgen, bongiorno, gutentag, god morgen, good morning!
 
Digne les Bains, een plaats middenin het GeoParc, onderdeel van het Unesco Werelderfgoed. Een geweldig gebied met zeer interessante vondsten uit tijdperken waar wij alleen maar over kunnen lezen, dromen - en hier ook zíen - het mesozoìcum. Ammonieten van miljoenen jaren oud vind je hier op lagen die opgestuwd zijn vanuit zee en waar je dan ook op meer dan 600 meter hoogte fossielen van prehistorische inktvissen, vissen en dinosaurussen vindt. Elf miljoen euro heeft de Franse overheid hier besteed aan het informeren van de mens over de regionale prehistorie... En hoe! Maak je ooit een trip deze kant van de Provence op, neem een paar dagen tijd om deze routes te rijden en alles te bekijken wat men hier heeft aangelegd! De moeite absoluut waard! 
 
Boodschappen in Digne dus en een lunch bij de naastgelegen Italiaan! Een verjaardagslunch die binnenkomt als een uitgebreid diner! Heerlijk, heerlijk en veel!!! We genieten volop van een uitgebreide dagschotel voor 13,50 euro, een enorme coupe ijs met meer en - gelukkig een zero cola om de calorieën boost wat te temperen... - dat alles voor vijftig euro! Ik hoef vanavond niet te koken en brood is me ook al te veel.... Wát een maaltijd ;-)
 
Gele lavendel bestaat! We staan middenin een geel, geurend veld lavendel. Weer eens wat anders dan paars, maar niet minder mooi! De paarse lavendel is nog niet volledig tot bloei gekomen, maar de gele wél! Ik moet eerst even googelen of dit wel lavendel is, want ik heb er nog nooit van gehoord, maar het bestaat dus! 
Donkere luchten boven de bergen in de verte steken geweldig mooi af tegen de gele velden en ik kan niet anders dan hier enorm van genieten! (En dát op mijn verjaardag!)
 
We vinden een heerlijke plek op een camperplaats bij Puimoisson met uitzicht rondom. 

We nemen afscheid van deze dag met een prachtige zonsondergang!

 

 

 

 
 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Christel
21 dagen geleden

Wat een geweldig verhaal weer Tilja! Ik zie je omgeving door jouw ogen, leef met je mee (gelukkig beiden heelhuids van dak/stoel gekomen!) en ik ruik de lavendel😃 Hier is het een paar dagen boven de 25 graden en ik bof, want heb (ook) vakantie in eigen land/tuin🙂
Heel veel plezier daar en genieten😘