April!

Gepubliceerd op 8 april 2024 om 20:21

We zitten buiten, na een dag werken in de tuin met een "Grimbergen Ambrée" te genieten van het begin van de nogal winderige avond. 

Op het betreffende bierflesje staat dat de abdij van Grimbergen (België) is gesticht in 1128, dus bijna 900 jaar geleden. Verder staat er op dat het lekkere biertje is gebrouwen in Frankrijk. 

Is het dan een Frans biertje of een Belgisch kloosterbiertje? 

Voor mij is dat dan weer een reden om het hele verhaal maar eens te googlen, best interessant! Wat een drankje na een dag hard werken in de tuin al niet kan uithalen!!!

Zie zelf maar eens: https://www.grimbergen.com/nl-be/verhalen/

 

Het weer nodigt de afgelopen twee weken uit om in de tuin aan de slag te gaan. De kou is de laatste dagen wat uit de lucht hoewel de luchten nogal donker zijn, mede door het Saharazand waarmee de lucht vergeven is. Er zijn zwaarbewolkte dagen met aangename temperaturen. 

Jappie heeft veel werk in de tuin! Zijn kruiwagen ligt vol met gereedschap, waarmee de hele tuin door wordt gereden om op diverse plaatsen te worden gebruikt! Hij is in T-shirt en korte broek zichzelf in het zweet aan het jagen... 

Na het bouwen van een groentekas (gemaakt van de oude kozijnen van de woning)  in de moestuin, verrijst er een pergola met drie "poten", over het paadje dat door de tuin heen voert.

Ik hang er vogelvoer aan en het duurt niet lang voordat de vogeltjes het vinden!

 

Daarvóór al is er een grote ronde "heuvel" ontstaan, zo midden in de tuin. Ik bedenk een klein vijvertje in het midden van de ronding, met daarin een - op zonnecellen werkend - fonteintje, dat dan weer wat een levendig sfeertje in de tuin schept. 

Op elke plek waar Jappie de spade in de grond steekt, komen stenen tevoorschijn.... niet kleine korrels, maar sténen! STENEN.... Sommige stenen zijn groot, nee GROOT! Rotsblokken gelijk! Daar kun je op zitten! Koop je die in Nederland, dan betaal je daar goud voor! Ik kan de stenen goed gebruiken rond het vijvertje en op diverse andere plekjes in de tuin!

Zwaar werk dus, het bewerken van de grond hier. Mergel en klei-achtige grond. Niet elke plant zal het hier goed doen en we moeten het dus goed uitzoeken, voordat we beginnen met planten.

We hebben inmiddels een winkel gevonden waar je goedkope zakken aarde koopt, en meststoffen!

Een dankbaar ritje, daarheen!! Maandag weer! Leuk, want we combineren dergelijke uitstapjes vaak met een bezoekje aan de Wok in Clermont-Ferrand!

 

Eén van de weekenden staat in het teken van familiebezoek! Grappig als daar op ons erf - naast ons eigen Franse bestelautootje -  nog een Nederlands personenbusje en een Spaanse personenauto geparkeerd staan! Een internationaal gezelschap!

Met de familie maken we het hele weekend rond, vieren we een verjaardag en laten we zien hoe wij het hier hebben! Een bezoekje aan een kasteel met een watermolen in de buurt, een ruïne van een klooster, een stuwdam en een oud viaduct, allemaal rond een prachtig meer gelegen!

Genieten, ook voor ons, ook al hebben we dit al meerdere keren gezien, het is elke keer weer anders!

 

Internet.... je kunt niet zonder! Helaas ziet de overheid hier ter plaatse nog geen noodzaak om het glasvezelnetwerk te omarmen. Nog geen kilometer verderop in een andere provincie ligt het wél en kan men in elke uithoek gebruik maken van dit snelle internet, wij moeten het doen met ADSL, een telefoonlijn of,  zoals wij doen, de hotspot van de mobiele telefoon. 

Gebruiken we nu nog steeds de hotspot via onze Franse telefoon dan loopt qua kosten momenteel toch behoorlijk op! Gemakkelijk is het zeker, maar snelheid en het voorhanden hebben van voldoende gigabytes laten het toch wel een beetje afweten, zeker als je zo nu en dan wat grote foto-bestanden wilt uploaden, dan is het geen luxe!

Er komt dus een ander systeem waarmee we zullen moeten kunnen wat we willen....  

We zijn benieuwd! De hardware is gisteren binnengekomen en volgende week gaan we alles aansluiten en testen! 

 

Flora en fauna!

Deze weken zien we weer allerlei leven in en rond onze tuin. Nieuw is de hop! Een prachtig gekuifde vogel, een stelletje, dat gezamenlijk door het weiland van onze buren huphopt. 

Opnieuw zijn hermelijnen, wezels, hagedissen en egels van de partij. De mollen laten zich niet meer zien, die houden waarschijnlijk niet zo van onze aanwezigheid in de tuin... De bulten die er voorheen veelvuldig oppopten in de tuin blijven gelukkig weg! 

Een paartje eksters heeft het opgegeven om een nest in onze linde te maken; ze hebben een woonplek gevonden in de den tegenover onze woning. 

In de eik achter ons huis heeft een roeken-echtpaar een huisje gebouwd en veel andere kleinere vogeltjes halen eten en water bij ons en vliegen dan heggen, bomen en een schuur van onze buurman in om het daar te delen of er zelf van te genieten!

Een gezang van vogels en een zoemend muggenkoor begeleidt ons terwijl we van ons flesje Grimbergen genieten, tot het te koud wordt en we een plekje binnen zoeken, waar Jappie het vuurtje in de houtkachel toch maar weer even opstookt!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Ingrid
2 maanden geleden

De tuin krijgt al mooi vorm zo. Leuk met die pergola!

Maak jouw eigen website met JouwWeb