Het jaar ROND!

Gepubliceerd op 25 februari 2024 om 19:28

Het jaar ROND

We wonen hier inmiddels een dik jaar.

Midden december 2022  hebben we onze handtekening onder het koopcontract gezet en sindsdien zijn we bezig met het opknappen van onze woning in Montel de Gelat in Frankrijk.

Hoe bevalt het Franse leven? Het afgelopen jaar hebben we daar een beetje ervaring in gekregen en hebben we ons wat ingenesteld in onze omgeving. 

Het is wel heerlijk dat je 's morgens uitzicht hebt op de zonsopkomst en 's avonds van de zonsondergang kunt genieten.

Daar kan ik geen genoeg van krijgen, als het weer het toelaat!  

Het jaar ROND

Wat hebben we wat af geklust, beide ons ding gedaan... Jappie de wat zwaardere klussen, ik de lichtere... , zo vulden we elkaar aan!

De elektricien heeft het hele huis voorzien van nieuw elektra, zodat alles veilig is.

Mijn gedachtes en ideeën over de inrichting en uitvoering van werkzaamheden in onze woning zijn soms tegengesteld aan wat mijn lief daarvan denkt, wat uiteraard zorgt voor uitgebreide vergaderingen, zo rond koffietijd - of theetijd - wat overigens óók zo'n dingetje is (want wíe zet dan koffie en wíe zet dan thee)....  Duidelijk hoor, Jappie zet koffie, ik zet thee!

Onze vergaderingen eindigen altijd met het ter hand nemen van onze telefoons, en even kijken of er nog nieuws is.....

Het jaar ROND.

Verf voor deuren, verf voor plafonds, verf voor planken, verf voor schilderijtjes..... in veel verschillende kleuren!

En verf om zo nu en dan mijn gezicht iets op te maken.... Tsja, zo nu en dan wil je als vrouw wel eens even je ouderdom verbloemen - of verdoezelen - en een kleurtje en een geurtje maken je dan gewoon een jaartje of wat minder oud.... Hoop ik dan maar....

Het jaar ROND!

Wat hebben we veel klussen geklaard!

Kijken we eens terug, dan komen er zoveel bezigheden voorbij, in temperaturen die gedurende het jaar het gebruik van veel of minder laagjes kleding regisseerden. 

Vesten die we hadden, zijn getekend door verf, chloor, spijkers of schroeven en liefde, kunnen binnenkort naar de container die - daarvoor bestemd - in ons dorp staat om te worden gevuld.

Tenminste, als er geen eer meer te behalen valt uit de diverse programma´s van de wasmachine... 

Het jaar ROND.

Fotografie in het rond! Ronde foto's maken kan niet.

Vierkant of een rechthoek, ja dat lukt, maar daar

houdt het dan mee op. 

Fotografie is mijn hobby, maar ook mijn amateur-bezigheid,  en daar heb ik helaas veel te weinig tijd voor.

Ik fotografeer elke dag, dát dan weer wel, maar om me er zó mee bezig te houden, zoals ik zou willen.... Helaas, ik kom er nu niet echt aan toe, maar wellicht kómt die tijd nog!

Het jaar ROND.

De tuin is nog lang niet klaar, het begin is gemaakt, maar er heeft gedurende het afgelopen jaar al best veel in bloei gestaan, buiten zowel als in de kas. We hopen dit jaar wat meer tijd in de tuin te kunnen doorbrengen, nu het meer tuin is en minder een agrarisch stukje grond vol met onkruid (alhoewel dat soms ook prachtig kan zijn)! We hebben eind vorig jaar bollen geplant in wat borders, maar wat waar staat is voor nu een complete verrassing! We zien wel wat er opkomt. De krokussen bloeien inmiddels! 

Het jaar ROND.

We zijn getrouwd. Inmiddels een jaar of zes bij elkaar waarvan dus een dik jaar in Frankrijk, wat is het intens! Druk bezig met de woning waar we zo van genieten en de woorden van mijn lief ; "Wat háwwe we het moai hè" kan ik niet vaak genoeg horen.... . 

Helaas is Jappie zijn trouwring al kwijt, die van mij is ook te groot en ligt - tot nu toe vindbaar - zo nu en dan ook op andere plekken dan rond mijn vinger..... 

Gelukkig zijn het goedkope - niet goud of zilver - aangeschafte materiële zaken, die niet ter zake doen. We zijn zonder die materiële dingen ook gelukkig genoeg hoor!

Het jaar ROND.

We hebben het afgelopen jaar best veel kilometers afgerond...

Een tripje naar Bort les Orgues, een aantal dagen naar Nimes en de Pont du Gard, een maandje naar Fryslân, een weekje naar de Dordogne en onze eigen Puy de Sancy, vakantie naar de Provence, een weekendje Lyon en nog een keer naar de plek waar we vandaan komen - Fryslân - en dan nog een keer richting Lyon (omdat we raampjes moeten ophalen), naar Villefranche... We bezoeken hier en daar een stad of een natuurgebied, bekijken hier een kerk met gebrandschilderde ramen, daar zakken we af in een druipsteengrot of we beklimmen een (vuur) toren... Er is altijd wel wat te doen of te bekijken!

 

Het jaar ROND.

We krijgen inmiddels Franse mails, Franse reclame, Franse bankafschriften, Franse verzekeringsdocumenten, Franse aanbiedingen van bouwmarkten en supermarkten, maar ook Franse spam en Franse telefoontjes die ons proberen over te halen om iets "geweldigs" aan te schaffen (wel direct, want ánders....) 

De radio draait haar uurtjes op een Franse zender, die op gezette tijden dan verkeersinfo deelt. Meestal is er een opstopping ten zuiden van ons, waar ik me niet zo mee associeer, dus luister ik slecht.... of moet ik toegeven dat ik het gewoon zo snel niet kan verstaan? Dat die Fransen zo snel praten is ook waar, net als reclame waar je je spreektijd moet betalen, zo worden woorden - nee zinnen, nee alinea's - afgeraffeld en dan moet je wel heel erg je best doen om hooguit de helft van het verhaal mee te krijgen. 

Soms is dat dom. want hoe handig kan het zijn als je weet dat er een boerenprotest plaatsvind op de A71 waar wij langs gaan als we een latje voor het een of ander willen halen?

Hoe gelaten die Fransen dat dan accepteren.... Laten wij dat dan ook maar doen!

Het jaar ROND elke week een blog schrijven.... dat is op dit moment wat moeilijker omdat klussen langduriger zijn of juist afgerond. De inspiratie is dan wat lastiger te vinden....

Ik heb daarom besloten om wat minder vaak een blog te schrijven, maar wél regelmatig.

Zodra ik wat leuks te melden heb, kun je meelezen! 

 

Tot gauw!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb