LYON!

Gepubliceerd op 20 november 2023 om 09:59

Ter voorbereiding voor de komende winter hebben we deze week een afspraak staan bij Vulco, onze bandenspecialist in Pontaumur. Ze weten inmiddels wie we zijn en spreken langzaam en duidelijk en er werkt zelfs een engelsman. Iemand die erg plat Engels spreekt en of dat nou beter is dan Frans, betwijfel ik. Fourty minutes duurt zijn klus, dan zitten onze winterbanden op de camper. De zomerbanden liggen in de camper, ze kunnen nog een `petit été` mee! 

Thuis haalt Jappie gevaarlijke capriolen uit om het dak van de camper te ontdoen van een flinke laag uilenpoep. Een uil heeft zich de balk boven de camper in de hangar toegeëigend en doet daar zijn of haar behoefte ook. Een stuk gaas moet voorkomen dat de uil daar weer gaat zitten. We hebben een hok, waar voldoende ruimte is, want een uil om huis heeft ook wel weer wat!

De camper is vanaf nu weer winterklaar en na het vervangen van wat water, het opmaken van het bed en het vullen van de kastjes met wat kleding en etenswaar zijn we bijna klaar voor ons geplande lang-weekend Lyon!

De planten in huis krijgen nog een laatste keer een drup water, een praatje en ik zie dat de lidcactus weer begint te bloeien! Ze kunnen er wel weer even tegen!

 

Via een onbegrijpelijk lange omweg - aangegeven door de routeplanner in de camper en gecontroleerd door google-maps - gaan wij richting Lyon. We nemen nooit snel- of tolwegen en dachten zo door de bergen te kunnen rijden, maar dat is een droom! We rijden langs prachtig gekleurde herfstlanen richting Vichy, een stuk noordelijker dan dat we zelf zouden bedenken. Vervolgens krijgen we een serieus goed aangelegd stuk vierbaansweg waar we een tijdlang snel en zonder tol overheen kunnen suizen. 

Daarna nog een stuk door een mooi natuurgebied ten noorden van Lyon en als laatste nog een klein en gratis stukje Route de Soleil, voordat we afslaan naar Dardilly, waar onze camping ligt, aan de noordkant van Lyon. 

 

De camping is redelijk bezet, er zijn chalets, pipowagens en de camping dus. Hier komen veel mensen een nachtje staan die onderweg zijn naar hun overwintering in Spanje of Portugal. Veel Duitsers, Nederlanders, Zweden, Zwitsers en Polen. De Fransen zijn er ook, maar die komen meer voor het bezichtigen en beleven van de stad Lyon, net zoals wij!

De reden voor ons weekend Lyon is overigens wel even anders, waarschijnlijk.... Wij zijn hier om dinsdag, voordat we de terugweg aanvaarden, onze bestelling met ramen op te halen in Limonest, hier vlakbij. 

Een bezoek aan de stad Lyon is nu onvermijdelijk! Hoe snel mogelijk je deze stad op je reis richting zuiden ook achter je wilt laten, het is wel zonde, want het is een prachtige stad! En één dag is ook echt te weinig om de stad te bezoeken! We hebben gelukkig drie volle dagen voor de stad en de omgeving ervan!

 

Tegenover de uitgang van onze camping staat een bushalte waar we lijn 89 pakken naar het eerstvolgende metrostation. Daar zijn alle loketten gesloten en het is dan ook even zoeken hoe we nu verder moeten. Een overzicht met allerlei gekleurde lijnen en twee verschillende betaalautomaten vragen even tijd van ons - oudjes - maar we komen eruit! 

Twee kaartjes en dertien euro verder kunnen we de hele dag met het OV door Lyon reizen en overal uitstappen, waar we willen. 

We struinen door Vieux Lyon, de oude stad, hoge huizen, smalle winkelstraatjes met keitjes (hakken zijn hier echt uit den boze!), pleintjes met fonteinen en overal de zogenaamde "Bouchons", restaurantjes waar je voortreffelijk kunt eten. 

Wij zijn inmiddels op de hoogte van het feit dat je vóór half één een plekje moet hebben, anders sta je buiten in de rij je aperitief te drinken!

We vinden een plekje in een bouchon, die nog bijna leeg is, maar binnen no-time vol zit met gasten!

Na het eten vind ik het toilet in een steegje buiten, naast de keuken, waar de spinnenwebben van maanden nog hangen en waar bedienend personeel met acrobatische toeren hun wiebelende - met heerlijkheden gevulde - bordjes op de blote armen laten balanceren en door klapdeurtjes snellen, in de hoop dat er aan de andere kant niet net iemand met lege bordjes terug-snelt! Zolang ik het kan bekijken gaat het allemaal nét goed! 

Het is maar goed dat ik pas ná het eten het toilet opzocht!

 

We wandelen door Lyon, langs de rivier de Saône, waar door de sterke stroming de rondvaarten zijn geannuleerd. Niet, dat we dat nu vandaag willen gaan doen, maar zo kun je zien dat een annulering door "te sterke stroming" nou niet direct een voor de hand liggende reden is, tenminste niet voor ons!

Wij gaan eigenlijk voor de "Hop on Hop off bus", maar waar het startpunt nou is?? Waarschijnlijker is dat we de hele route zo'n beetje lopen, zonder dat we de beginhalte vinden! 

Gelukkig is het heerlijk weer! Wandelen langs de kades van de Saône en de Rhone is echt geen straf!

Hier en daar steek je via wandelbruggen de snel stromende rivieren over, je loopt door winkelstraten zonder te winkelen, bewondert de prachtige oude gebouwen, monumenten en fonteinen, die soms zó groot zijn dat je ze niet zomaar in zijn geheel op de foto krijgt! Bijzonder mooi geschilderde muren lijken zo natuurgetrouw, dat het écht lijkt. Een vlakke kale muur krijgt op die manier een heel verhaal, waar je van onder naar boven en van links naar rechts kijkt. 

En dan zijn er in die wijk méér gebouwen beschilderd! Je kijkt je ogen uit!

 

Op één van de loopbruggen zitten op de kabels veel aalscholvers te genieten van het zonnetje. Er onderdoor lopen brengt enig risico met zich mee, maar je hebt geen keus.... Je hoopt maar gewoon dat de aalscholvers daar boven je zich even inhouden als jij er onderdoor loopt.... Een groepje jeugd heeft de meeste lol om één van hen die net de volle laag heeft ontvangen, hoofd en schouders, trui en tas zitten er onder, maar wat doe je eraan? Omlopen kan niet, de brug is hoog en niet al te breed! 

 

Je kunt in de stad overal leenfietsen gebruiken. Een app biedt je de mogelijkheid om tegen betaling een fiets te nemen - waar je maar wilt - en terug te zetten - eveneens waar je maar wilt! Je zet ze op een lader, dus waarschijnlijk zijn het elektrische fietsen. Aangezien de stad redelijk vlak is, is dit echt een goed alternatief voor het openbaar vervoer. Nou is deze stad enorm! Wij zaten al een halfuur in de bus, daarna nog een minuut of tien in de metro en dan ben je nog maar in de eerste oude wijk! 

De metro heeft zo zijn voor-, maar ook zeker zijn nádelen! Het gaat snel, elke vier minuten is er een trein, je kunt op veel plekken in - of uit - stappen, maar het is ook onpersoonlijk. Mensen draven elkaar voorbij in de hallen, op de lange roltrappen en hangjeugd zorgt voor onrust. Nee, het is niet zo onze manier van reizen, maar alles went!

Ik heb zo de indruk dat we precies weten hoe alles werkt, zodra we weer vertrekken! ONLY LYON!

 

De omgeving van Lyon heeft ook het één en ander te bieden. Hier wordt ook vaak aan voorbij geracet, maar dat is toch wel jammer! Ben je ooit in de buurt, en heb je geen haast, neem dan de tijd om een dagje in "Les Dombes" door te brengen. 

Wij bekijken in de ochtend het middeleeuwse stadje Pérouges. Dat is wel echt de moeite waard! Een prima parkeerterrein ligt op nog geen 250 meter van het stadje, waar je wandelt door middeleeuwse straatjes, langs middeleeuwse huizen waar nog mensen in wonen en werken, stadsmuren met uitzicht op het dal van de Ain en daarboven uitrijzend de Alpen!

Dit is wel treffen, want als we er naartoe rijden, schijnt de zon op de eeuwige sneeuw en steken de contouren van de hoge bergen scherp af, maar later hangen er wolken boven en is het uitzicht niet meer zo spectaculair. 

Het stadje daarentegen is zeer de moeite waard, niet al te groot en in één - à anderhalf uur kun je alles goed bekijken. Mocht je ooit gaan.... trek dan geen hoge hakken aan, want je verkneukelt je om dames op hun zondagse stiletto's, maar ook blokhakken met centimeters hoge zolen, die zich aan dergelijke middeleeuwse straatjes durven te wagen!

 

Les Dombes, een redelijk vlak gebied, net ten noordoosten van Lyon met meer dan duizend meertjes. Dit zijn eeuwenoude étangs, gegraven vijvers of meertjes, die men vroeger heeft aangelegd om vis te kweken.

De meertjes lokten later malariamuggen, met alle gevolgen van dien. Veel mensen kregen malaria en de meesten werden niet ouder dan vijfentwintig jaar! Uiteraard een ongezonde situatie, die monniken in het jaar 1863 een klooster deed stichten om de slechte gezondheid te keren. De monniken legden de vijvers droog en begonnen het land te bewerken, de malariamug legde het loodje en men werd weer wat gezonder en ouder!

 

De abdij is nog steeds actief, er worden (zang)diensten gehouden en veel vrijwilligers van over de hele wereld komen er samen om al het werk te doen. De abdij heeft natuurlijk zijn onderhoud nodig, maar ook de tuinen zijn nog in bedrijf. Veel appelrassen worden geteeld, naast allerlei ander fruit, groenten en noten. Er is tevens een kaasmakerij. De producten zijn te koop in het winkeltje. Er wordt geen entree geheven, de abdij is vrij te bezichtigen. 

Wij lopen er een drie kwartier rond, bekijken de abdijkerk en de gangen ernaast. De rest van de gebouwen is nog actief en dus gesloten voor publiek. Voordat we vertrekken kopen we een fles abdij-appelsap van de appelbomen uit de kloostertuin. 

 

Les Dombes, ook een prachtig fietsgebied omdat het redelijk vlak is. Er zijn veel routes uitgezet die door bordjes zijn aangegeven. Mooie natuur en uiteraard al die meertjes! Want er zijn er nog steeds enorm veel! Hier en daar staat met bordjes aangegeven dat men er nog vis kweekt. 

Jappie en ik vinden het wel wat van Gaasterland hebben, of de Achterhoek, omdat het toch niet helemaal vlak is. Het woord Dombe komt zelfs bijna overeen met het woord Dobbe, al heeft een dobbe in Fryslân toch waarschijnlijk een wat andere oorsprong. 

Nou, genoeg gefantaseerd, nog een dagje cultuur snuiven in Lyon, dan is het alweer voorbij en kan ik in alle eerlijkheid zeggen dat het dan ook weer genoeg stadse fratsen zijn voor ons!

 

Dan maar weer terug naar "la campagne"!

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.