Herfst

Gepubliceerd op 12 november 2023 om 17:42

De bergen zijn aan het zicht onttrokken door een dikke laag bewolking. Ligt er nog sneeuw op, of toch niet meer?

Deze week heeft van alles in de aanbieding, storm, harde regenbuien, lichte buitjes, vergezeld door een zacht windje, een uitnodigend zonnetje, wat je doet besluiten om er eens even lekker op uit te gaan....  

 

We werken nog wat in de tuin, ik iets minder omdat de griep me nog steeds wat in de macht heeft. Energie en zin om naar buiten is momenteel ver te zoeken, maar soms moet je gewoon maar even doorzetten! Jappie daarentegen is niet te stoppen! Hij trotseert elke dag het weer, en houdt zich warm met hout hakken voor de houtkachel, het maken van een schutting waar wilde wingerd tegenaan moet gaan groeien en hij rijdt met kruiwagens met "gravier" door de tuin.

Het houtkacheltje snort elke middag weer heerlijk en het verwarmt en verlicht onze zitkamer met haar speelse vlammen. We kijken graag naar het spel van de vlammen. Als tussendoor de TV weer eens even uitvalt, hebben we in ieder geval de vlammen nog!

 

We gaan een dagje naar de stad en brengen een bezoekje aan de grote bouwmarkten, de zogenaamde Brico's, waar geen nee te koop is. Wat hout en gaas voor de schutting, een ijzeren pen om de oude knop van de voordeur te repareren, wat spuitbussen kit en pur en wat je verder zoal voor bruikbaars tegenkomt. 

Dit soort dagjes combineren we meestal met een bezoek aan één van grotere supermarkten in Clermont, Riom of Mozac. In de Leclerc in Mozac hangt al een pakkende kerstsfeer, compleet met een groot wit-rood gekleurd tafereel met beren, St. Bernardhonden, enorme knuffels en marktkramen. En alles beweegt!  Het doet wel wat Amerikaans aan!

Dat het hier in Frankrijk schijnbaar normaal is, blijkt wel als iedereen er zonder op of om te kijken aan voorbij loopt. Het kind in mij laat me even stilstaan bij deze enorme opstelling en ik maak wat foto's. Dit is toch echt heel wat anders dan de sfeervolle gezellige kersttaferelen in de Nederlandse tuincentra! 

 

Een lunch in een restaurant is dan ook altijd vaste prik! 

We worden steevast verrast door een "plat du jour", wat we meestal uitproberen. Deze keer kunnen we kiezen en Jappie krijgt een bord vol varkensvlees met aardappeltjes, terwijl ik op mijn bord een groot stuk vis en prei met saus vind. Ik dus de groente en Jappie de aardappeltjes! Er ligt zoveel prei op mijn bord, dit is makkelijk te delen! Zo is het gemis op het ene bord weer aangevuld met het overschot op het andere bord! Altijd weer een verrassing!

 

Een zonnig en rustig herfstdagje nodigt uit om te wandelen! We kiezen voor een wandeling bij Etang Neuf, een klein stukje met de auto en dan heerlijk rond het water, door het bos en open plekken wandelen, over bruggetjes en aangelegde houten paden die wel wat doen denken aan de Deelen. We genieten van mooie herfstkleuren!

Het water spiegelt de langs de waterkant staande bomen zachtjes in de wind en een kort, licht regenbuitje verrast ons enigszins, maar het veroorzaakt wel een prachtige regenboog! 

Grote groepen paddenstoelen trekken mijn aandacht. Een enorm rood met witte stippen-exemplaar staat eenzaam aan de rand van het pad. Een nóg grotere witte paddenstoel groeit middenin het groen tussen de bomen, gevallen bladeren en takjes kriskras er omheen gedrapeerd. 

Prachtig gekleurde zwammen groeien op een omgevallen boom en gladde gele paddenstoelen glimmen in het natte gras. 

 

We halen een pakketje uit het verderop gelegen dorp Merinchal. Hier en daar zijn afhaalpunten voor pakketjes waarvoor je dan geen afleverkosten voor hoeft te betalen. Als je dan elke keer een ander punt uitzoekt, heb je nog eens een ritje hier en daar naartoe. 

Vlakbij dit dorp is de bron van de rivier de Cher, "la Source du Cher". Hier rijden we naartoe nadat we het pakketje hebben opgehaald. Het is niet heel toeristisch, niet heel bijzonder, maar de gemeente heeft er een mooi infobord geplaatst, en staat een fraaie picknickbank en de bron stuwt het water omhoog uit de grond tussen rotsblokken en varens. Toch wel weer interessant als je weet hoe groot de rivier verderop in haar loop wordt!

De Cher begint vanaf dit punt haar bochtige loop en de rivier stroomt stevig door en wordt steeds breder en dieper, een echte rivier waar ook een stuwdam in gebouwd is en waar de rivier zich een echt meer mag noemen! Leuk om de Cher een keer helemaal te volgen tot hij na 365 kilometer uitmondt in de Loire.

 

Dan is het zaterdag en de zon schijnt! Tijd om de schutting te plaatsen en een plekje te zoeken voor wat plantjes die we nog hebben staan. Terwijl Jappie de schutting plaatst sprokkel ik de takken die de storm van vorige week uit onze lindeboom heeft doen vallen van de grond, breek ze en ik verzamel ze in een oude ton zodat ze verder kunnen drogen. Ze zijn geschikt als aanmaakhout voor ons kacheltje!

 

We moeten onze plannen voor de badkamer in de gastenkant gaan aanpassen! Na een drietal mails aan het sanitairbedrijf gestuurd te hebben,  helaas zonder reactie, raap ik mijn moed bij elkaar om het bedrijf die onze badkamers zou aanleggen maar eens te bellen. Ik vind dit soms lastig, ik kan mijn zegje wel doen, maar de waterval aan Frans die daarna vanaf de andere kant komt is soms maar lastig te "verhapstukken"!

Zo ook deze keer, ik wordt gewaar dat ze geen personeel meer kunnen vinden, hun enige goeie kracht is met pensioen en er is geen tijd om bij ons een tweede badkamer aan te leggen... Mevrouw laat weten dat voor de chauffage - de verwarming - in ons eigen dorp wel iemand zit, maar de badkamer wordt een probleem.... Ennuh...laat ze weten... we hébben toch een badkamer die klaar is? Ik begin nog even met uitleggen dat we toch ook graag de tweede badkamer klaar willen hebben, helemaal nu Jappie deze heeft afgebroken en die nu dus niet gebruikt kan worden!! Daarnaast kunnen we het plafond in de gang niet plaatsen en kan de elektricien zijn werk ook niet afmaken....

Ik snap best dat ze geen mankracht hebben en ik bedank haar netjes voor de uitleg, al snap ik niet waarom ze dit niet even als antwoord op mijn mails had kunnen sturen.... Maar ja, c'est la France!!

We vinden vast een oplossing! 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Walstra Meintje
3 maanden geleden

Wat weer een mooi verhaal. Het lijkt mij heerlijk om daar wonen en lesopnieuw te ontdekken in je omgeving.
Wel ja.mer dat je nu herstellende bent van een griep. Die had je beter niet kunnen hebben bedoel ik. Nu de herfst zijn intrede heeft gedaan is de wereld ook erg mooi. Jammer genoeg wel ERG VEEL WATER maar dat is op al die mooie foto's niet te zien toch.
Het is hier echt heel erg nat allemaal. Ik heb een vijver in mijn tuin zo nat is het. Niets aan hoor al dat water vooral als de honden van de kinderen komen dan weet je gelijk wat je moet doen als ze weg zijn. Hihihi.
Ik hoop dat jullie snel een mannetje vinden voor de douche.
Maar blijven genieten daar ik ben nieuwsgierig wat de winter jullie brengt.
Tot jullie volgende blog.
Groetjes Meintje.

Maak jouw eigen website met JouwWeb