Weer een warme week!

Gepubliceerd op 10 september 2023 om 14:31

Een opvallend vreemde, grauw- en melkwitachtig getinte lucht hangt in het begin van de week boven ons, het lijkt wel smog! De hitte zindert over de velden en het voelt buiten heel ongezond!

Het zijn dagen dat je je rustig moet houden, de ogen prikken en ademhalen is plotseling niet meer zo vanzelfsprekend! De vreemde lucht blijkt vervuild en door Saharazand ontstaan deze vreemde grauwe luchten. Een wazig zonnetje prikt er maar amper doorheen! Ik kan me niet herinneren dit ooit eerder gezien te hebben en vanaf nu weet ik dat deze luchten voor mij een teken van binnenblijven betekenen.

We halen letterlijk opgelucht adem als na twee dagen weer blauw aan de hemel verschijnt en het zonnetje weer normaal begint te stralen; we halen in de namiddag dan ook gauw de fietsen weer van stal om van de nazomer te genieten. Jappie heeft in de kamers de luiken weer gesloten, zodat het binnen koel blijft. 

Ik doe deze week mee aan een foto-challenge waarbij je geprikkeld wordt om multi-exposure foto's te maken, waarbij je één foto samenstelt van meerdere foto's. Inspiratie haal ik rondom ons huis en ik vind de koeien in het weiland tegenover onze woning prachtig om te fotograferen. De beesten zijn nogal nieuwsgierig en kijken dan ook recht in de camera, ze komen naar me toe om eens goed te kijken wat ik aan het doen ben. Ze maken zachte bromgeluidjes die tevreden klinken. Soms hoor ik ze 's nachts niezen, vast van het stof in de lucht....

Gedurende een groot deel van de dag staan ze met z'n allen onder de schaduw van de grote boom in het weiland. Zij hebben het óók warm! Vroeg in de ochtend komt onze buurman met een tractor met watertank langs om hun drinkbak te vullen, hier zijn geen sloten rond het land waaruit ze kunnen drinken en het veld is erg droog aan het worden met deze hitte. 

In de middag is het in de kamer lekker koel om bezig te gaan met de challenge en ik vind het maken van dit soort foto's wel een uitdaging! Met een selfie - zonder bril - wat bewogen landschappen, de koeien en zelfs een foto van onze auto  ga ik aan de slag en ik begin er steeds meer lol in te krijgen. De meeste probeersels belanden in de  "delete-bak", maar een paar gebruik ik voor de challenge. Wat grapjes hou ik ook wel van, ik plaats twee koeien in onze auto, maak in de takken van een spar een koeienkop en laat een stier met koe zwemmen in Etang Neuf, en na het plaatsen van deze foto ontvang ik leuke reacties in mijn mailbox. Ach, een grapje hoort erbij, nietwaar?

 

In de avond wordt het buiten bijzonder aangenaam en we blijven tot laat in de tuin zitten. Meestal is het al donker als we naar binnen gaan. Nu het Saharazand weggewaaid is en de lucht weer helder en fris is, gaat de zon prachtig onder! 

Rood-oranje zonsondergangen zijn nooit hetzelfde en we kunnen ze vanuit eigen tuin bewonderen. Als het dan donker wordt, steken we kaarsjes aan en doen de lampjes aan die in de boom hangen. Ze geven wat gedempt licht, nu de zon iets minder kracht heeft om ze op te laden. 

 

Al wandelend door onze omgeving plukken we bramen, we zien mássa's hangen langs een pad hier dichtbij, maar helaas hebben andere mensen deze bramen óók ontdekt en zij zijn ons vóór geweest. Toch hangen er nog genoeg, iets hoger (ons voordeel dat wij Nederlanders toch iets groter zijn dan de gemiddelde Fransman), aan de struiken langs het pad.  Zelfs in onze eigen tuin, aan de struiken die de grens ervan aangeven hangen veel bramen. Aan de schrammen op onze paarsgekleurde handen kun je wel raden wat we hebben uitgevoerd! 

Nou heb ik nog nooit bramenjam gemaakt, maar ééns zal de eerste keer zijn! Dat is dus nú! 

Ik haal het laatste pak geleisuiker uit de Intermarché, genoeg voor ons emmertje bramen en na vijf minuten heb ik bramenjam voor de komende maand! Het smaakt ook nog eens heerlijk!!

 

Van de pallets waarop de geleverde kozijnen en deuren zijn afgeleverd, maakt Jappie een handig plankier in de kelder, zodat we niet meer over de stoffige jutezakken hoeven te stappen, die over de onbewerkte grond liggen. Het vocht kan er gewoon uit en wij houden schone voeten! Waar die pallets al niet goed voor zijn! Een kokosmatje bij de trap en er kan weer een klusje worden afgevinkt!

 

Nu zit ik mijn blog te schrijven, onder de grote lindeboom in de tuin. Er dwarrelen al geel-bruin gekleurde blaadjes naar beneden, aangespoord door een zacht verkoelend briesje en de krekels geven nog een nazomer-concertje. 

Jappie heeft het zwembadje dat er nog stond sinds de vakantie van de kinderen geleegd en het water opgevangen in bakken, van waaruit hij de planten in de tuin van water kan voorzien en waarin vogeltjes heerlijk badderen, spetteren en plenzen! 

Het badje is schoongemaakt en hangt te drogen, waarna het zal worden opgevouwen en opgeruimd, tot volgend jaar!

 

Volgende week een bijzondere week! Daarover later meer ;-) 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.