Op verkenning!

Gepubliceerd op 12 februari 2023 om 20:44

Achter mij port Jappie het haardvuur nog eens op, terwijl ik bezig ben met schrijven en met foto's. Deze week heb ik veel foto's gemaakt omdat we tijd gemaakt hebben, min of meer noodgedwongen, maar daarom niet minder leuk!

Het weer is deze week winters, maar droog en zonnig! Prachtige dagen met heldere nachten met volle maan en bevroren landschappen. In de ochtenden komt de zon over de heuvels oranje op, terwijl het land nog wit bevroren is. De kou dampt van de bomen, die de zon van gisteren nog in de takken dragen... Hier en daar wat mist maar het is stil... Dít is waarom we hier zijn! 

 

Het landschap hier in de Combrailles is heel afwisselend. Heuvelachtig met kleine weggetjes, begrenst met heggetjes of paaltjes met prikkeldraad. Koeien staan in de winter gewoon in de wei, soms met hun poten in de losgetrapte modder, wat ik soms best zielig vind. Als ze met die dunne poten het ijs los moeten lopen om bij hun ton met water te komen, lijkt me dat dat best pijnlijk is... Het ijs is soms best dik bevroren in een nacht. Het zijn geen melkkoeien, zoals in Nederland, maar vleeskoeien. Hun kalfjes blijven ook vaak bij de moeder, na de geboorte, wat ik dan wel weer mooi vind. 

 

Als je hier richting zuiden gaat, dan zie je na de zoveelste bocht vaak de Puy de Dôme oprijzen achter de heuvels. Ik noem het magisch want elke keer als je de berg ziet, lijkt het anders. Alleen de vorm blijft hetzelfde, maar de kleur, de helderheid, het wel of niet zichtbaar zijn, soms dichtbij, soms ver weg... Ongrijpbaar! De bergketen rond de Mont Dore is nog hoger en momenteel ligt er een flinke laag sneeuw op te glinsteren. Op die hoogte blijft het ook liggen, zodat er mogelijkheid is om wintersport te beoefenen. Voor de kinderen hier, die nu krokusvakantie hebben, heel bijzonder!

 

De grote stad is onvermijdelijk. Clermont Ferrand is hier in de buurt de grootste stad en vanaf hier rijd je er door de bergen naartoe, als de passen tenminste geopend zijn, want anders ben je veroordeeld tot de tolweg; een eind om en je bent negen euro kwijt. Maar ook dát is een prima route, zo hebben we inmiddels wel ervaren. We hopen binnenkort eens tijd te maken voor een kennismaking met deze stad, want er doorheen rijden geeft natuurlijk geen goed beeld. De Michelinstad biedt in ieder geval een museum, gewijd aan Michelin, wat we graag eens willen bezoeken. 

Vlakbij liggen mooie abdijen en kerken die we graag bezoeken. Vaak liggen er tuinen of parken omheen waar je heerlijk kunt wandelen. 

 

Dan is daar, net ten noorden van Clermont Ferrand ook Riom, volgens reisgidsen een "elegante" stad! Daar gaan we vaker naartoe, want er is een tankstation waar je LPG (hier heet dat dan weer GPL) kunt tanken. Er is veel onduidelijkheid over deze brandstof. Soms is het niet verkrijgbaar, en je schijnt het voor je camper niet te mogen gebruiken... Onze camper heeft het nodig voor de verwarming, en dus  rijden we er regelmatig naartoe. Tot nu toe heeft dit nog geen problemen opgeleverd, maar wat niet is, kan nog best komen, aldus kennissen hier. Je camper, die LPG gebruikt voor de woonfunctie, wordt niet goedgekeurd bij de APK in Frankrijk. Maar het kan best zijn dat óns keuringsstation dat wél doet.... Het hangt er maar nét vanaf hoe de wind waait en hoe hun baretje staat...

In Riom bevindt zich een centre commercial. Een groot, nee... een enorm winkelcomplex met alle grote gangbare winkels en je kunt er echt álles kopen. 

Daar, ook in diezelfde stad is het kantoor van de  CPAM gevestigd. Ik heb de neiging om hier maar niet te veel over te schrijven, want hier leer je jezelf behoorlijk kennen! Heb je nog geen last van stress...NOU! Dan krijg je het hier wel! En dan gaat het om een zorgverzekering!!! Je hebt de CPAM nodig om je zorg voor elkaar te krijgen, je carte santé, je groene kaart, die je nodig hebt om naar je huisarts, je tandarts enzovoort te mogen gaan. Men wil alles, maar dan ook echt ÁLLES van je weten. En niet één keer, maar intussen zijn we daar vier keer geweest om documenten voor de tweede, derde of vierde keer te brengen. En dan kom je daar langs om wat te brengen, moet je eerst weer een afspraak maken om de documenten in te leveren! ONGELOFELIJK!!!! Een kopie van een paspoort?? Nee, beide kanten, maar niet in kleur. Dus nóg een keer heen om een zwart-wit versie in te leveren....NEE, dat kan niet zomaar! EERST EEN AFSPRAAK MAKEN!!!!!

Nee hoor, ik ben niet gestresst....

 

Montel de Gelat. Daar wonen wij nu en inmiddels hebben we onze woning betrokken. Twee gîtes en de camper hebben ons bijna twee maanden lang onderdak geboden, maar nu zijn we verhuist naar het huis.

Vanuit het huis kun je lopend naar ons dorp. Het is een steile wandeling door het dorp, waar zich een bakker, een klein winkeltje, een pharmacie, een pôle santé, een mairie en een postkantoor bevinden. De basis is er, nou ja, als het open is! Want de bakker is alleen in de ochtend open, en we houden er rekening mee dat het brood om elf uur ongeveer wel op is! Het winkeltje heb ik één keer open gezien, het postkantoor hebben we pas net ontdekt. De mairie en de pôle santé hebben we inmiddels bezocht. 

Er staan ook nog een kasteel, een kerk en een standbeeld, een monument voor alle gevallenen van de eerste en de tweede wereldoorlog. Elk dorp heeft bijna wel zo'n monument en er wordt altijd met veel respect en tijd aandacht aan besteed. 

In de buurt vind je veel étangs, meertjes, waar je kunt wandelen. Op heerlijk zonnige dagen is het daar een drukte van belang. Je kunt er picknicken, vissen en volgens de borden er naartoe ook zwemmen. Bén je daar, dan staan er weer borden die je het zwemmen verbieden. Hmmm..

Zwemmen is voor nu niet aanlokkelijk, er ligt best nog veel ijs op het wateroppervlak, zelfs nog zo dik dat grote keien er op blijven liggen. 

 

Voor nu zal het weer nog zo blijven, neem je schaatsen mee of een zwembroek? Wij houden het de komende week maar even bij werkhandschoenen!!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.