Winter

Gepubliceerd op 22 januari 2023 om 21:51

Er is sneeuw op komst! Dat geeft stof tot nadenken, op meerdere vlakken. Vlak is het hier zeker niet en het weggetje naar de vakantie-gîte is nogal steil, en vlak ernaast is een soort van afgrond, met bomen, maar toch zeker niet een plek waar je graag met je camper en al naar beneden glijdt...

De gîte hebben we nodig om te douchen omdat er in onze woning nog geen warm water is. Alles is aangevraagd, maar het wachten is op de uitvoerder, of - in ieder geval in eerste instantie - zijn offerte. 

We hebben inmiddels geleerd dat men graag even komt om te kijken naar een eventuele klus, men loopt eens door de kamer heen en weer, krabt dan eens aan zijn kin, kijkt nogal bedenkelijk, loopt nog een keer heen en weer en krabt nogmaals aan zijn kin, glimlacht dan es even, loopt met een iets gezakt gezicht nóg een keer door de ruimte en krabt dan vervolgens een laatste maal aan zijn kin en zegt dan "ça va". Wát nu! Ca va! Natúúrlijk gaat dat! WWWW >>> Wij Willen Warm Water!!

Meneer vindt dat we eerst een offerte moeten krijgen. Oké, dat is normaal, zo ging dat in Fryslân ook.

En dat duurt even, maar eind van de week is er een offerte die ons best bevalt, dus actie!! Een aanbetaling is prima, maar men wil een cheque! Een CHEQUE!! Ja, die bestáán hier nog en het blijkt dat twintig procent van de betalingen door Fransen nog met cheques worden voldaan....

Wij denken niet dat onze volwassen kinderen nog weten wat een bankcheque is... ik herinner me de bankcheques nog en de groene eurocheques, maar man, hoe lang is dát geleden??

We worden nu min of meer gedwongen om bij onze bank cheques aan te vragen, maar bij onze bank in Pontaumur zijn we gauw klaar. Acht dagen, we krijgen een SMS als ze klaarliggen en dan kunnen we onze cheques ophalen en de offerte bekrachtigen.... Dit gaat dúren!! De gîte hebben we nog twee weken, en dan is ook het warm douchen afgelopen... 

De keuken voor het gastenverblijf wordt afgeleverd! We hebben een eigen keuken besteld bij een keukenzaak en een goedkopere variant bij een online-soort-warenhuis....heel goedkoop en zal dan waarschijnlijk heel erg meevallen.... Het hele weekend staat in het teken van... keuken in elkaar zetten! En hoe leuk, dit gaat lukken! Nergens ook maar één schroefje te kort - eerder te veel - alles past en het is nog waterpas ook! De helft van dit pakket is voldoende voor één weekend en we houden het dan ook maar even bij een kast, een bovenkast en een - soort van - leuk plankgedoe boven kast nummer één. 

Eerlijk gezegd denk ik dat ik mijn roeping ergens op de rails rechtsaf, per abuis linksaf heb genomen en de verkeerde richting heb genomen... Mán wat vind ik dit leuk! Kasten en keukens in elkaar zetten! Heeft iemand nog hulp nodig? Call me! Helaas, voor grote, zware kasten moet je bij iemand anders zijn, maar de minimaten zijn mij wel toevertrouwd. Wát is dit toch leuk om bij elke handeling iets mooier te zien worden. Heel wat anders dan die telefoontjes en mailtjes verwerken op mijn voormalige werk....  Lieve collega's, ik moet dit echt even zeggen....denk ná, voordat je besluit je werk nog jaaaaaarenlang voort te zetten, en lieve baas, sorry...

De temperaturen zakken....er valt een laagje sneeuw van 10 centimeter, waar ook elke nacht nog wat bij komt. Prachtig om te zien, maar in huis wordt het wel steeds kouder nu. De weg op gaan wordt ook minder makkelijk met onze camper met zomerbanden.... Die zomerbanden.... een issue tussen mijn lief en mij.... Ik wil winterbanden, had die eigenlijk allang gehad willen hebben, maar Jappie vindt het allemaal niet zo belangrijk...vroeger hadden we die ook niet! 

Maarrrr, het is hier in ons departement verplicht en als je tussen de bomen naast het weggetje naar onze gîte belandt, trekken ze allemaal een lange neus naar je en gelijk hébben ze en daar hang je dan. Ik zie het voor me, maar Jappie lacht het weg, hij kan heul goed rijden....

Ik win, we gaan winterbanden bestellen in Auto Dôme Vulco, een soort van Kwikfit of Euromaster in de dichtstbijzijnde plaats. We worden er prima geholpen en volgende week zal ik tevreden kijken naar onze nieuwe winterbanden! Voorlopig zal het toch winter blijven, denk ik wel.... En, onze inmiddels frans gekentekende camper kan een winterstootje hebben. Benieuwd ben ik wél, als we in Nederland onze stroomkabel uitleggen, zullen onze Nederlandse campinggenoten dan nog nét zo makkelijk als voorheen een praatje maken? Wij vast wel...

Het weggetje naar onze gîte is nog begaanbaar, maar een boer heeft er een vieze blubberboel van gemaakt. Parkeren wordt ook al een dingetje, we komen er nu nog weg, maar als er meer sneeuw valt dan is dat óók niet meer te doen.

We staan nu dan ook op de oprit naast onze ijzige woning en slapen en eten in de camper. Dat is bést te doen, maar je blijft bezig met oplossingen zoeken voor de problemen die de vorst met zich mee brengt. Een uitdaging! 

De houtkachel in de kamer snort. Het hout van de buurvrouw mogen we gebruiken, dus dát is dan toch weer een voordeel. We hebben om dat hout op te halen echter alleen een plasticbakje en een steekwagen...de kruiwagen staat nog in Fryslân.... Jappie kan al warmlopen door alleen het hout van A naar B te brengen, terwijl ik behang in een kamer sta af te stomen... ook warm!

Een nieuwe kruiwagen is besteld, die wordt zaterdag afgeleverd... niet dus! 

Maandag komt de schoorsteenveger (hopen we). Afspraak is hier lang niet altijd afspraak zoals wij dat in Fryslân gewend waren, dát weten we inmiddels!

Als de schoorsteenveger wél komt, dan kunnen we de houtkachel in het andere deel van de woning óók aanmaken en zal het overal wat warmer worden. 

De gastank in de camper raakt nu snel leeg en LPG  tanken in Frankrijk kan meestal niet naast de deur, wat ook voor ons geldt. Wij moeten 45 kilometer rijden om ons tankje weer te vullen. 

Wellicht handig om ergens in de buurt van de LPG tank te gaan kamperen om zodoende enkele dagen enigszins warmte om je heen te blijven houden en dan overdag wat moois te gaan bekijken. 

Blijft het feit dat ons verteld is dat het hier eigenlijk nooit langer dan twee weken echt winter is.

Voor nu wachten we op onze kruiwagen, onze schoorsteenveger, onze elektricien en onze loodgieter/sanitairman.... en een zonnetje zo nu en dan?? 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.