Koopcontract getekend!

Gepubliceerd op 20 december 2022 om 21:46

 

Precies een week geleden hebben wij het koopcontract getekend bij de notaris in Marcillat sur Combrailles. Een frans-engels-nederlands getint gebeuren waarbij we ontelbare signatures moesten zetten. Mijn linkerhand was er moe van! 

De sleutels werden van de ene kant van de tafel naar de andere geschoven en toen waren we plotseling eigenaar van een woning in Montel de Gelat, in de Combrailles, Puy-de-Dôme, Auvergne in Frankrijk!

Diezelfde dag komen ook twee van de kinderen, Ingrid en Erwin naar ons toe met een bakwagen vol meubels en wat andere zware huishoudelijke apparaten. Zij kunnen bij ons slapen in onze gîte, die wij voor een maand gehuurd hebben, een paar dorpen verderop. 

Nadat een dag later in de vrieskou de bakwagen is geleegd, kan deze met behulp van een stel oude matrassen, die we de woning al hebben uitgegooid, weer uit het drassige gras achter de woning worden weggereden.

Ja. die oude matrassen! Er lag nog van alles in de woning, zoals in Frankrijk klaarblijkelijk normaal is. Meubels, oude wasmachines, gereedschap, snoeren, megaveel jutezakken, kapot en jaren geleden weer hersteld, maar nu toch redelijk vergaan. Verder nog meer dan honderd lege wijnflessen, waterflessen met bronwater met een houdbaarheidsdatum uit 2015, schoonmaakmiddelen bedekt onder een laag stof, en niet te vergeten, een paar miljoen muggen, dood en levend, maar elke mug is er één te veel.... bah!!!

Een groot deel van een dag houdt Ingrid zich bezig met het opzuigen van de muggen en het legen van de stofzuiger in een zak, die daarna direct dichtgaat om te voorkomen dat de muggen en larven deze weer verlaten in een poging hun vrijheid weer terug te krijgen! Nogmaals bah!

Onder luid getoeter nemen Ingrid, Erwin en de verhuiswagen de volgende dag afscheid van ons stukje Frankrijk, zij rijden terug naar Friesland, waar ze zich kunnen voorbereiden op een weekendje schaatsen!  Hier kan dat ook, de temperatuur is dik onder nul, maar schaatsen doet hier niemand! Nee, wij ook niet!! Het is klaar met die bottenbrekende allescheurenvoormij en ijskoude zogenaamde liefhebberij. Hoe heb ik dat ooit leuk kunnen vinden? Vroeger wél, maar de laatste twintig jaar aan mij niet meer besteed! Jappie schaatste een paar jaar terug nog over de Deelen in Friesland, maar hij kan zich niet meer herinneren wat er met zijn schaatsen is gebeurd! !!

Voorlopig gaan wij ons bezighouden met onze nieuwe woning! Opruimen en schoonmaken zijn de komende tijd wel kerntaken! 

Tussen deze taken door gaan wij kijken naar benodigdheden die het leven een ietsiepietsie aangenamer maken, voor zover dat ons lukt...

Een auto kopen staat bovenaan het lijstje, want heen en weer in de camper is wel te doen, maar je bewegingsvrijheid is toch wel wat beperkt. Máár .... een auto kopen in Frankrijk is nog niet zomaar een geklaarde klus op dit moment. Onze voorbereiding op wat wij kunnen tegenkomen aan beren op de weg was grondig, maar er zijn gewoon geen auto's!! Géén auto's! Ja, als je 20 keer je maandloon meeneemt zou je nog weleens kunnen slagen, maar helaas is dat voor ons geen optie, net zoals voor de Fransen zelf, ook zíj kunnen geen auto kopen, die er niet is!

De nieuwe auto's worden niet geleverd, waardoor iedereen in zijn of haar oude of iets minder oude bak blijft rijden, en er komt dus niets op de markt momenteel. Geen nieuwe auto verkrijgbaar en dus ook geen tweedehandsjes! Vive la France! Een auto invoeren vanuit Nederland is een optie, adviseert een verkoper.... Ruik ik hier iets van een grensoverschrijdend handeltje??

 

Deze week staat in het teken van doen, regelen en nadenken, maar ook eens even rustig aan doen! We zijn tenslotte net met pensioen en willen dat ook zo nu en dan wat "voelen". 

Een zondags tochtje rond het Lac des Fades Besserve doet ons beseffen dat we ons op een prachtige plek bevinden, met spannende uitzichten op dieptes, waar de rivier de Sioule zich door een steil dal kronkelt, maar ook op hoogtes, de Puy-de-Dôme en de Mont-Dore, die oude vulkanen, die elke keer opnieuw de aandacht opeisen aan de horizon in de Auvergne. 

Watervalletjes waar de ijspegels aan hangen, waterlopen en vijvers die bevroren zijn, een prachtig gezicht! Wij kunnen daar enorm van genieten. 

 

Nu zitten we in onze gehuurde gite, het eten staat op en ik zit mijn blog te typen, in de hoop dat het internet vanavond eens wat mee wil werken. Dát is hier iets, INTERNET.... glasfiberkabels hangen hier van de elektriciteitspalen buiten naar de woning, maar mijn internetbundel op mijn mobiele telefoon werkt beter! Maar daarmee is het bloggen nog wel een dingetje! 

Ook dingen die je moet regelen via internet zijn soms om gek van te worden als INTERNET het niet doet! En wát moet je nou eerst.... een online bankrekening openen, of aanmelden bij de departementale belastingdienst, of aanmelden bij de Cpam, zodat ik verzekerd ben van ziektekostenverzekering, of uitschrijven bij de huidige gemeente in Nederland, of toch eerst maar zorgen dat we een frans telefoonnummer krijgen... oh ja, en water aansluiten, verwarming is in de winter ook wel lekker en uhh, de camper moet worden ingevoerd máár .... volgens ons moeten we ook gewoon, nét als de Fransen, denken dat het morgen ook nog wel kan.... of anders volgende week!!

 

TOT DAN!!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.