Een voorlopig koopcontract! (31 okt '22)

Gepubliceerd op 31 oktober 2022 om 20:14

Na weer een week van afwachten en nog meer afwachten komt er dan eindelijk een tegenbod. Een heel acceptabel tegenbod en wij hoeven hier dan ook niet heel lang over na te denken, wij zeggen JA, oh nee...OUI!

We hebben een compromis!! Het moet even dalen, maar dan besluiten we toch maar om het even te vieren met zijn tweetjes, een glaasje rood en een glaasje rosé klinken als een klok . 

Een klok.... de radertjes gaan draaien aan de Franse kant! Er wordt een notaris gezocht, die ook nog Engels spreekt, en de verkopende partij, die nou niet bepaald haast had, is door de makelaar waarschijnlijk even toegesproken en er staat ineens een afspraak bij monsieur of madame le of la notaire gepland over vijf dagen!! VIJF DAGEN!! En een overdracht over twee maanden!! 

Het kán dus wél snel...

Aan alle kanten waren wij al voorbereid op een traag notarieel apparaat, wat wij gemakkelijk de Franse slag noemen en we hadden al een beetje een tussentijdje in Spanje ingecalculeerd, maar dat gaan we dan later maar eens inhalen. 

Vrijdag. Vaccinatiedag voor covid voor ons beiden. Helemáál geen zin in, want elke keer na een vaccinatie breng ik één of twee dagen in bed door, koortsig, rillerig en beroerd. Jappie is zo'n dag ook altijd wat rillerig en hangt dan het liefst in zijn fauteuiltje voor het raam. Tot weinig in staat en energieloos. Bah, niks aan! 

En dan komt er ook nog een telefoontje uit Frankrijk met het verzoek om documenten op te sturen, formulieren in te vullen, machtigingen te verzorgen omdat je over vijf dagen niet aanwezig kunt zijn. 

We slepen ons achter de computer om alles bij elkaar te zoeken, gelukkig hadden we voor onze reis naar Amerika afgelopen voorjaar heel veel kopieën gemaakt en opgeslagen, die we nu weer kunnen gebruiken wat er voor zorgt dat we binnen no-time onze mail naar Frankrijk klaar hebben.

Dan is de zaterdag dus inderdaad een bed- en fauteuil dag en komt ons niks uit de handen. Weinig nieuws. 

Dan krijgen we op zondag drie mails van de notaris. Al met al zo'n tachtig pagina's Franstalige notariële tekst proberen we door te spitten, maar alles wat we kunnen vertalen is niet zo heel veel nieuws en weinig anders dan de Nederlandse versie, die we nog niet zo heel lang geleden onder ogen kregen toen we ons huis verkochten. En eerlijk gezegd....hebben we díe wel helemaal doorgelezen? Uhm...neu...

Bij ons staat niets over seismische metingen, niets over radon (en dat is toch wel iets om rekening mee te houden, zo lezen we...), dan weer wél over asbest, geen sceptic tank en niets over de elektrische installatie. Tenminste, niet in de sfeer die in het Franse rapport staat. Dat hebben wij hier in Nederland allemaal niet, of, in ieder geval in Friesland niet. 

Last van mijnen hebben we daar niet. En overstromingsgevaar ook niet. Termieten zijn ook niet gevonden, ook best belangrijk! Uit het rapport blijkt ook dat het huis goed is en het dak ook. Er is water en elektra. En internet! 

Ik denk overigens wel dat we moeten gaan wennen aan internet via de telefoon, totdat er glasvezel is aangelegd. Daar is men mee bezig in heel de Combrailles, maar ja, de Franse slag hè...

De Franse slag.... daar gaan we vast aan wennen! We worden tenslotte pensionado's :-)! Alhoewel....veel rust zullen we de komende tijd niet ervaren, denk ik! Er is nog wel wat te doen, hier nog, maar vooral ook dáár!

We ondertekenen de benodigde papieren na ze te hebben geprint en doen ze vandaag nog op de bus. Een wandeling op deze warme herfstdag na de kater van de covid-vaccinatie is een welkome afwisseling op deze zondag. We genieten nog even van de natuur en nemen al een beetje afscheid van het dorp waar wij vier jaar hebben gewoond. 

Morgen de officiële handtekeningen laten vastleggen en alle stukken opsturen! De voorbereidingen voor de aankoop van onze woning in Montel de Gelat zijn begonnen!!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Meintje Walstra
2 jaar geleden

Goh Jappie wat een uitdaging voor jullie. Ik wens jullie heel succes met deze uitdaging en heel veel geluk en woonplezier in Frankrijk. Heel veel geluk!!! Groetjes van hier.

Jacqueline
2 jaar geleden

Wat heerlijk om te lezen allemaal. Ben jaloers dat jullie de stap al definitief gezet hebben! (las over jullie verhaal via Femke). Wij hebben net (nu nog vakantie) huisje gekocht aan de andere kant van Clermont Ferrand zeg maar, onder Vichy; duurde ruim 9 maanden! Ben benieuwd hoe het verder gaat!